Chiftelute de somon cu piure ”antirăceală”.
Silvia e înnebunită după chifteluțele de pește și îi dau perfectă dreptate. Pentru că atunci când sunt făcute din pește autohton presupun un efort destul de mare și răbdare sporită, obișnuiam să le mâncăm doar când îmi vizitam părinții. Deh, altă generație, altă răbdare!
De ceva vreme am descoperit niște chiftele de somon în food-court-ul de la Mall și mergeam când și când acolo. Prețul însă e unul deloc mic și nici nu le găsim întotdeauna, așa că aveam de ceva vreme în plan să le fac în casă. Ei bine, a venit momentul.
Chifteluțele de somon aduc cu ele dulceața și aroma peștelui în cel mai reușit mod cu putință. Dincolo de asta, dacă bucătarul nu e năuc, nu au nici oase.
Cum somonul e deja cam ”pe toate drumurile” și alegerea unei proveniențe cât de cât de calitate e singura grijă, acesta e soiul de pește cel mai la îndemână.
Faptul că nu le-am prăjit în ulei sau baie de ulei e tot o opțiune a Silviei, care nu consideră diferența de gust si de crustă atât de semnificativă față de cele la cuptor încât să justifice grăsimile în plus, consumul de ulei și mirosul din casă.
Chiftelute de somon cu piure
Chiftelute de somon cu piure ”antirăceală”
Ingrediente
Pentru chifteluțe
250-300 g file de somon
1 cartof mediu fiert în coajă
3 fire de ceapă verde sau o ceapă mică tăiată mărunt
1 legătură de pătrunjel
răzătura de la o lămâie
1 ou
1-2 linguri de pesmet pentru compoziție și alt pesmet pentru crustă
sare și piper
Pentru piure
5-6 cartofi medii
300 ml de apă
1 linguriță de salvie
1 lingură de miere
sare
Indicații
Se pune un cartof mediu la fiert pentru 40 de minute. Se decojește cât de repede se poate, se pune într-un vas încăpător și se pasează cu furculița.
Se verifică fileul de eventuale oase rămase trecând cu degetul pe suprafața lui.
Se toacă peștele la cuțit, întâi felii subțiri, pe urmă cuburi mici, iar la sfârșit totul se mărunțește folosind un cuțit solid ca pe satâr.
Se toacă mărunt ceapa și frunzele de pătrunjel.
Se pune peste cartof somonul mărunțit, ceapa, pătrunjelul, un ou, coaja de lămâie, sare și piper și se adaugă pesmetul treptat în timp ce amestecăm bine cu mâna. Consistența trebuie să fie una nu foarte tare, dar fermă.
Cu palmele umezite cu puțină apă rece se formează bile de mărimea unei nuci mari. Se tăvălesc bine prin pesmet și se pun în tava aragazului tapetată cu hârtie de copt.
Se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30-35 de minute.
Piureul ”antirăceală”
Se pun cartofii la fiert, ideal în coajă, dacă nu, curățați și tăiați cuburi în apă cu o linguriță de sare. În această formă sunt fierți după 20 de minute. Rețeta cu cartof copt o aveți AICI!
Se pun într-o crăticioară cei 300 ml de lapte cu salvie și miere și se dă la foc mic până începe aproape să fiarbă.
Când sunt gata, se scurg cartofii de apă, se zdrobesc și apoi se freacă cu un tel în formă de pară adăugând lapte aromatizat, puțin câte puțin până la consistența preferată. Se gustă și se drege de sare.










De ce anti-răceală
De ce spun despre piure că e ”antirăceală”? În Italia, bunicile încă folosesc laptele cald cu salvie și miere ca remediu împotriva răcelii. Piureul de cartofi e un bun transmițător al principiilor active ale acestuia.




Somonul este tocat la cuțit în primul rând pentru că e ușor, având în vedere și cantitatea. În al doilea rând, genul acesta de mărunțire dă o anume consistență cărnii, lăsând loc bucățelelor de pește întregi să bucure pe cel ce le gustă. Nu în ultimul rând, dacă nu aveți spălător de vase angajat, evitați curățarea mașinii de tocat de resturi și miros de pește.
Sosul pe care îl vedeți în imagini este unul foarte simplu, dar genial. Nu e musai să îl folosiți aici. Oricum am să vă spun într-o zi cum se face. Continuați să mă urmăriți!
Dacă vă place somonul și mai vreți idei, vă las câteva mai jos.
V-am pupat!
Pingback:Doradă cu andive caramelizate și sos de lămâie - Costin Bărbuț
Pingback:Piure din cartofi copți - Costin Bărbuț
Pingback:Salată cu somon - Costin Bărbuț
Pingback:Chifteluțe de spanac și urdă marinate - Costin Bărbuț
Pingback:Somon cu crustă și conopidă la cuptor - Costin Bărbuț