Lasagna Bolognese

Lasagna Bolognese.

Lasagna e un monument al bucătăriei italiene recunoscut internațional. Aduce laolaltă două simboluri majore ale bucătăriei din Bologna: ragu-ul bolognez și pastele făcute în casă, legate împreună de un sos onctuos pe bază de lapte și aromate cu un alt celebru produs al aceleiași zone: Parmigiano-Reggiano.

Este ușor de făcut și nu trebuie să sperie pe nimeni, condiția principală fiind aceea a pregătirii anterioare a unui ragu bolognez de bună calitate. Rețeta acestuia o aveți aici.

Sfatul meu, dacă sunteți pasionați de bucătăria din Peninsulă, este să procedați așa cum multe familii italiene fac și să preparați la un moment în care aveți timp și materie primă de calitate o cantitate mai mare din acest sos. Se poate ține la congelator împărțit pe porții. Când nu aveți altceva pregătit, scoateți o cutie, o puneți la încălzit, fierbeți niște tagliatelle proaspete și aveți o cină sau un prânz de mare excepție.

Pentru o lasagna pregătită într-o tavă de 20×30 cm aveți nevoie de ragu realizat din 500 de grame de carne.

Acestea fiind zise, la treabă!

Lasagna Bolognese

Lasagna Bolognese

  • Porții: 6
  • Dificultate: medie
  • Imprimare

Ingrediente

500 grame ragu bolognese

20 de foi de lasagna

250 de grame de parmezan ras

1 litru de lapte

100 g unt

100 g făină

nucșoară opțional

sare

Indicații

  1. Încălziți ușor ragu-ul
  2. Puneți laptele la încălzit. Adăugați-i un praf de nucșoară și unul de sare.
  3. Într-o cratiță puneți untul la topit. Când s-a topit, trageți-l de pe foc și adăugați făina cernută. Amestecați cu un tel în formă de pară până nu mai aveți cocoloașe. Puneți un minut la loc pe foc mic ca să capete gust.
  4. Adăugați laptele cald, amestecați energic cu același tel până totul devine omogen. Țineți la foc mic pentru aproximativ 5 minute sau până se îngroașă și capătă luciu. Mestecați continuu insistând pe fundul și marginile cratiței. Surpriză! Tocmai ați făcut un sos bechamel! Felicitări. Trageți-l de pe ochiul stins!
  5. Într-o tavă pentru cuptor de 20×30 cm întindeți un strat subțire din sosul bechamel. Tapetați fundul tăvii cu primul strat de foi. Decupați și rupeți dacă e nevoie, fără să exagerați. Adăugați un nou strat de bechamel, unul de ragu, unul de parmezan ras. Continuați până terminați foile. Ultimul strat să fie ragu și parmezan. Nu exagerați cu sosul bolognez, 4 linguri pe strat sunt suficiente, gustul acestuia e foarte concentrat, iar rețeta nu e de musaca. Dați la cuptorul preîncălzit la 200 de grade, treapta mare la cele fără afișaj, pentru 20-25 de minute.

Tradiția cere ca la această rețetă să folosiți paste proaspete (pasta fresca). Le puteți face în casă sau le puteți găsi în supermarket la raftul cu refrigerate. Dacă nu se poate, căutați musai paste cu ou de bună calitate de la mărci italiene recunoscute internațional.

Întotdeauna să cerneți făina când o folosiți, veți evita multe neplăceri în bucătărie!

La servire se poate adăuga supliment de parmezan.

Se poate păstra în tavă, în frigider, acoperită bine cu folie alimentară și nu mai mult de trei zile.

E o plăcere nebună când ajungi acasă și o reîncălzești. Acele margini cu arsură de sos de carne și parmezan topit sunt divine. Un pahar de vin roșu sec se cere mai mult decât orice.

CategoriesCarne Paste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *