Supă de linte cu ghimbir. O supă cremoasă, fără carne, plină de savoare și ușor picantă-răcoritoare din cauza ghimbirului.
Prieteni, am găsit supa anti-răceală pentru vegetarieni. Cu alte cuvinte și alte principii active se poate considera echivalentul fără carne al supei de pui privită ca și medicament împotriva răcelii. Lintea în sine este unul dintre cele mai proteice alimente de origine vegetală. Ghimbirul fiert este recunoscut ca având proprietăți antiinflamatoare și analgezice, iar usturoiul la răceală este ca zeama de varză la mahmureală. Salvia e un vis pentru tot organismul. Dacă mai adăugăm consistența cremoasă care dă aceea stare de bine și ”cocoloșeală” de bunică iubitoare, aveți tabloul complet.
LINTEA ROȘIE
În Italia o să găsiți foarte multe specii de linte și nu zice nimeni să faceți supa cu cea pe care o doriți, dar dacă sunteți oameni serioși, la supa cremă de linte cu ghimber sau fără folosiți linte roșie. Aceasta efectiv se topește după o fierbere de doar 15 minute și din pricina asta la altceva nu prea aveți la ce să o folosiți.
Supă de linte cu ghimbir
Ingrediente
- de linte roșie 300 g
- ceapă medie 1
- morcovi medii 2
- cățel de usturoi mare 1
- cartof mediu 1
- ghimbir proaspăt 20 g
- o lingură rasă de salvie uscat[
- felii de pâine pentru crutoane 6
- opț. amestec de condimente picant
- ulei de măsline 50 ml + 50 ml pentru crutoane
- apă 2 l
- sare și piper
Indicații
- Toacă ceapa mărunt, morcovul rondele și cartofii cuburi. Rade ghimbirul curățat de coajă. Zdrobește și toacă usturoiul. Trece lintea printr-un jet de apă rece.
- Dacă faci singur crutoanele, taie pâinea în cuburi cu latura de 1-2 cm. Preîncălzește cuptorul la temperatură medie, 180 de grade. Într-o tavă pentru cuptor pune pâinea, uleiul de măsline, amestecul picant sau condimente după gust (să nu lipsească sarea și piperul). Pune-le la cuptor pentru 15-20 de minute.
- Pune uleiul într-o oală la foc mic-mediu. Adăugă ceapa, ghimbirul și usturoiul, un praf de sare și călește-le pentru 2 minute amestecând din când în când cu grijă să nu se ardă usturoiul.
- Adaugă morcovii, cartoful și salvia și amestecă-le bine cu ceapa și ghimbirul.
- Adaugă lintea și amestecă bine la foc mic pentru 1 minut.
- Pune apa, amestecă bine să nu rămână linte lipită pe fundul cratiței și fierbe la foc mediu 25-30 de minute. Amestecă din când în când!
- Transformă totul în supă-cremă cu un blender de mână. Ajustează gustul de sare și piper.
CRUTOANELE
Un sfat de care te rog să ții seama! După ce ai pus uleiul de măsline și condimentele peste crutoane, amestecă totul foarte, foarte bine cu degetele răsfirate. Faptul că ai stropit interesant și ai aruncat din încheietură lucruri nu ține de gătit, ține de ”buba la cap”. Practic fiecare cruton trebuie să primească, pe cât posibil pe toate părțile ulei și condiment, altfel este doar o risipă fără sens.
În general, fie că e vorba despre crutoane, legume sau carne pe care pui ulei și condimente, amestecă lucrurile foarte bine. Grăsimea e destinată să-ți facă o crustă frumoasă, dar în primul rând plină de gust. Sarea, piperul și orice mai alegi sau indică rețeta să pui trebuie să ajungă pe fiecare bucățică, altfel o să mănânci de exemplu, un cartof fără sare și unul foarte sărat.
SUPĂ DE LINTE CU GHIMBIR
”Daca te intrebi de ce ai inlocui fasolea cu linte, raspunsul se gaseste in lista lunga a elementelor nutritive pe care boabele de linte le contin. Este vorba despre fibre, proteine, minerale precum fierul, zincul, fosforul, magneziul, vitaminele B1(tiamina), B5 (acidul pantotenic), B6 si B9 (acidul folic).”
Mai multe despre calitățile extraordinare ale acestui aliment poți să citești AICI.
Pentru că lintea este chiar ”o comoară” o să-ți povestesc despre diversele feluri din Italia într-o postare viitoare.
Dacă vrei să faci mâncare de linte verde, ai rețeta mea AICI.
Până atunci: Vrei să mănânci bine? Pune mâna și gătește!
Pingback:Mâncare de linte rețeta italiană - Costin Bărbuț
Pingback:Mâncare de linte cu cârnați - Costin Bărbuț