M

Minestrone/Supă de legume italiană

Minestrone/Supă de legume italiană

Minestrone/Supă de legume italiană e o supă de legume italiana densă, hrănitoare, plină de savoare neașteptată. Faptul se datorează gătirii lente la foc mic și a cantității reduse de lichid în comparație cu surorile ei românești. Minestrone e o rețetă vegetariană.

Esențială este calitatea legumelor folosite, dar acest fapt nu este în nici un caz o problemă deoarece atât noi, cât și Italia ne bucurăm de produse agricole pline de gust. Tocmai din această pricină, îți recomand să folosești fie produse din piață, fie, dacă nu ai încotro, legume congelate de bună calitate. Nu te feri de acestea din urmă pentru că de cele mai multe ori sunt mult mai bune decât unele produse pline de pesticide care ajung în supermarket. Evită însă mix-urile, e greu de crezut că toate acele legume provin din același loc și sunt congelate suficient de rapid pentru a nu-și pierde proprietățile.

Minestrone are rețeta proprie a fiecărei familii, adaptată gustului acesteia. Nu e bătut nimic în cuie la această supă în afara bazei și a gătirii lente. Eu îți propun această variantă, să zicem de anotimp rece pentru că nouă ne place foarte mult conopida și fasolea.

Minestrone fără brânză e ca patul fără pernă

Eu unul nu concep supa minestrone fără resturile uscate de brânză maturată. În contact cu lichidul fierbinte, acestea se rehidratează, se înmoaie ușor și răspândesc în bolul de supă toată savoarea specifică. Nu mai arunca bucățile uscate de Parmezan, pecorino sau Grana!

Minestrone/Supă de legume italiană

Minestrone

 • Porții: 8
 • Dificultate: usor
 • Imprimare

Ingrediente

 • 200 g ceapă
 • 200 g morcov
 • 70 g apio
 • 1 cățel de usturoi mare
 • 400 g cartofi
 • 400 g conopidă
 • 400 g broccoli
 • 300 g dovlecel sau zucchini
 • 250 g fasole fiartă de voi sau la conservă
 • 100 g roșii sau pulpă de roșii
 • 100 g bucățele de brânză maturată uscată
 • 2 frunze de dafin
 • 1 crenguță rozmarin
 • ulei de măsline
 • sare și piper

Indicații

 1. Spălați și curățați toate legumele. Spargeți în bucățele brânza uscată.
 2. Puneți 1,5 l de apă la fiert.
 3. Tăiați în cuburi de jumătate de cm morcovul, țelina apio și ceapa. Desfaceți în buchețele mici conopida și broccoli. Tăiați cartofii și dovlecelul în cuburi de 1 cm, feliați subțire usturoiul.
 4. Într-o oală foarte încăpătoare puneți ulei de măsline cât să acopere integral fundul vasului și dați la foc mic.
 5. Puneți ceapa, morcovul, țelina apio, usturoiul, adăugați un praf de sare și frigeți la foc mic amestecând din când în când până ceapa se înmoaie și devine ușor gălbuie.
 6. Adăugați cartofii, dați focul la mediu și amestecați lăsându-li și pe aceștia să prindă gust 2-3 minute.
 7. În sfârșit, puneți conopida, broccoli și dovlecelul, fasolea fiartă și scursă de lichid și apa fierbinte cât să acopere legumele. Adăugați o linguriță de sare, foile de dafin, crenguța de rozmarin și amestecați.
 8. Fierbeți totul la foc foarte mic 45 de minute. Fierberea lentă este secretul gustului!
 9. După 40 de minute adăugați pulpa de roșii, gustați și potriviți de sare, adăugați piper măcinat după gust.
 10. Dacă doriți o consistență mai groasă, scoateți cu o cană legume și zeamă din supă, pasați-le cu un blender și readăugați-le în oală amestecând bine.
 11. Puneți în farfurie bucățele de brânza uscată, adăugați supă fierbinte și așteptați un minut să se înmoaie.


Sfaturi pentru un Minestrone italian autentic

Dacă ai rețineri cu privire la supe pentru că ești obișnuit cu gustul acru al ciorbei românești, nu dispera. E suficient să adaugi o cantitate mai mare de pulpă de roșii până ajungi la gustul potrivit ție.

Încearcă să tai legumele la dimensiune aproximativ egală ca să asiguri o gătire uniformă. Evident supa ta o să fie și mai estetică în acest fel. 🙂

Știu că ești tentat să folosești un ”cub de legume”, dar la această supă chiar nu este cazul. Fă-o o dată și ai să vezi că abundența de legume îți oferă suficient gust. Minestrone e o supă concentrată în sine. Pentru că tot a venit vorba, încearcă să-ți scoți din obicei folosirea lor, o să te obișnuiești încet, dar sigur să renunți la adaosul de glutamat monosodic.

Minunat ar fi să folosești la prepararea acestei supe Minestrone o oală de fontă care asigură o temperatură constantă în timpul gătirii, dar nu te agita, nu-i bai mare. Se spune însă că gustul obținut e mai intens. Dacă tot vorbim despre intensitate, te rog să ai grijă să nu folosești apă în exces. E foarte important ca supa să rămână groasă.

Ca orice supă cumsecade, rezistă bine în frigider 4-5 zile.

Hai să-ți spun și un secret! Minestrone face parte dintre mâncărurile care sunt mult mai bune în ziua următoare gătirii. Fă-o seara printre alte treburi!

Încă ceva: minestrone de casă nu se compară cu nimic din ce ai mâncat prin restaurantele italiene autohtone. După cum spuneam la început, Minestrone e o supă de legume italiana densă, hrănitoare, plină de savoare neașteptată.

Vrei să mănânci bine? Pune mâna și gătește!

CategoriesFără carne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *