Peperonata e o mâncărică rapidă de ardei în stil italian. Gustul dulce și parfumat o face preferata multora. Familia mea o adoră!
Peperonata e în principiu o rețetă de vară-toamnă atunci când ardeii grași sunt în deplinătatea aromei lor. Este în același timp o garnitură și un fel de mâncare. Ca și garnitură italienii o așează de obicei lângă lucruri ușoare: pește sau pasare, iar ca și fel de mâncare propriu zis reușește să te seducă cu gustul dulce-aromat atât caldă, cât și rece.
Pe masa mea a aterizat ca urmare a unei pofte exprimate de un bătrân prieten italian izolat în România între pizze și paste. I-am gătit-o și a mai cerut-o. Când i-a fost jenă să o mai ceară m-a întrebat dacă nu pot să fac ceva mai multă și să o păstreze în borcan pentru mai multe luni. Să-ți dea ”lăcrimile”, nu altceva! Habar nu am! La congelator însă ar trebui să reziste destul de mult.
Peperonata o mâncărică rapidă de ardei
Oricum, dată fiind noua economie mondială, ardei găsești tot timpul la supermarket chiar dacă sunt mai scumpi.
Dacă își merită ”povestea” sau nu, decide tu! E prea simplu de făcut ca să nu o încerci.
Ce este esențial? Să nu faci improvizații, ajustări de timpi sau de cantități prost proporționate.
Peperonata
Ingrediente
- 1 kg de ardei gras
- 400 g ceapă
- 400 g roșii zdrobite proaspete, la sticlă sau cutie
- 2 căței de usturoi
- 40 ml de ulei de măsline
- sare și piper
Indicații
- Spălați ardeii, curățați-i de cotor, uscați-i și tăiați-i fâșii nu foarte subțiri.
- Tocați ceapa în solzi subțiri
- Curățați cățeii de usturoi, zdrobiți-i cu latul cuțitului și puneți-i în cratița cu uleiul de măsline la foc mediu.
- Adăugați ceapa, un praf de sare și dați la foc mic pentru 10 minute având grijă ca ceapa să nu se ardă
- Când ceapa este foarte moale și ușor arămie adăugați fâșiile de ardei. Condimentați cu sare și piper, amestecați bine și lăsați la foc mediu, neapărat sub capac pentru 15 minute!
- Ridicați capacul, amestecați, scoateți usturoiul și adăugați roșiile zdrobite. Mai lăsați pe foc mediu 15 minute, tot cu capac amestecând din când în când
Dacă respectați timpii cu sfințenie peperonata o să vă iasă perfect.
Servită ca atare, cu o pâine prospătă și bună e o poezie. Eu i-am adăugat și ceva fulgi de brânză maturată. Eu brânza mi-o iau de la Lactitalia din cauza raportului excelent preț-calitate. Mă atrage și faptul că e făcută de muncitori români din lapte 100% de la fermieri din zona lor.
Să vă bucurați!