Spaghete alla Puttanesca

Spaghete alla Puttanesca. Rețeta de spaghete alla Puttanesca este una simplă și în principiu ieftină, dar e atât de iubită încât e prezentă pe meniul oricărui restaurant italian care vinde paste.

Spun în principiu ieftină pentru că abia în ultima vreme supermarketurile din România au adus fileuri de anșoa și capere pe rafturi la prețuri mai normale. Până nu de mult au profitat de ineditul lor și le-au tratat drept produse de lux. Mă rog, acum e bine.

Spaghetele alla putanesca sunt un amestec de ingrediente cu gust puternic, rezultatul fiind o explozie de arome care mulțumește aproape pe oricine.

Istoric vorbind originea lor este foarte dezbătută, de la apariția lor pentru întâia oară în Ischia, pe meniul restaurantului Rangio Fellone prin anii ’50 până la afirmația că reprezintă o fantezie culinară a celebrului comediant italian Totò. E din nou greu de crezut că acest amestec nu era făcut de multă vreme prin bucătăriile bunicilor din Lazio și mai ales Campania. Până la urmă, acest sos conține ingrediente esențiale prezente în aceste zone.

Despre denumire, ”Puttana” înseamnă în italiană curvă, presupunem că se datorează lipsei de eleganță culinară a preparatului prin amestecarea tuturor ingredientelor cu gust ”tare” într-un singur sos. În mod normal lucrurile nu se întâmplă așa.

Le putem considera echivalentul ”mixt grill-ului” de la noi, iubit de majoritate, dar fără îndoială lipsit de orice formă de respect pentru un anumit tip de carne, adică lipsit de eleganță în gândirea culinară.

Rețeta de Spaghete alla Puttanesca

Spaghete alla Puttanesca

  • Porții: 4
  • Dificultate: ușor
  • Evaluare: ★★★★★
  • Imprimare

Ingrediente

320 g spaghete

2 cutii roșii decojite

10 g capere

1 legătură de pătrunjel

25 g anșoa în ulei

100 g măsline

3 căței de usturoi

2 ardei iuți mici uscați

Ulei de măsline

Sare

Indicații

Clătiți bine caperele în apă rece pentru a le desăra și tocați-le nu foarte mărunt.

Spălați și tocați pătrunjelul. Curățați usturoiul.

Scoateți sâmburii măslinelor turtindu-le cu latul lamei cuțitului.

Puneți apa pentru paste la fiert cu o lingură de sare grunjoasă.

Într-o tigaie puneți uleiul de măsline, cățeii de usturoi turtiți cu latul cuțitului, ardeii iuți, caperele și fileurile de anșoa și frigeți-le împreună 5 minute la foc mediu spre mic.

Când și-au lăsat toate aromele, adăugați roșiile zdrobite, un praf de zahăr pentru contrabalansarea acidității și lăsați 10 minute la foc mic, mestecând din când în când.

Puneți spaghetele la fiert în apa care clocotește.

Cu un minut înainte de timpul indicat pe ambalaj pentru fierberea pastelor, scoateți cățeii de usturoi din sos, adăugați măslinele și pastele scurse de apă.

Amestecați viguros un minut pe foc, adăugați pătrunjelul și serviți. Direct din tigaie e cel mai bine.

Aceasta este rețeta de Spaghete alla Puttanesca pentru patru persoane.

Dacă nu sunteți patru, rămâne și pentru ziua următoare. Ideea este să scoateți partea din sos care rămâne înainte de a adăuga pastele. E un sos care se păstrează foarte bine în frigider în recipient închis ermetic. Nu exagerați, dar două zile nu e bai!

CategoriesPaste Pește

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *