P

Polenta al ragu di salsiccia/Mămăligă cu cârnați

Polenta al ragu di salsiccia

Polenta al ragu di salsiccia/Mămăligă cu cârnați. Mămăliga este foarte prezentă în zona de nord a Italiei. În anumite zone și familii este la fel de des savurată ca și la noi.

Când în emisiunile concurs cu tematică culinară vedeți câte un concurent venit de la muncă din Italia că tot aduce în discuție ”Polenta”, nu vă revoltați gratuit împotriva lui. Nu o face fiindcă a aflat denumirea în Italiană, ci pentru că este des făcută și în restaurante. Îi spune polenta și nu mămăligă mai ales pentru că de obicei italienii amestecă în ea unt și brânzeturi mai mult sau mai puțin maturate chiar din start. Deseori o frig pe grill, lucru prezent și la noi, dar mai rar.

Să revenim la rețetă.

E vorba despre o mămăligă pe straturi, iarăși existentă și la noi, cu un sos, ragu îi spun italienii, realizat din legume, ciuperci de pădure și cârnat proaspăt de porc, despielițat, acesta nu știu să fie și pe aici.  Totul e unit cu un sos bechamel și cu ceva adaos de brânză maturată.

Ce m-a făcut să vă propun această rețetă? Prezența generoasă din ultima vreme pe rafturile supermarketurilor a ciupercilor de pădure deshidratate. Sigur, multe se pot face cu acestea. Eu propun astăzi povestea asta.

Polenta al ragu di salsiccia

 • Porții: 4-6
 • Dificultate: medie
 • Imprimare

Ingrediente

250 g de mălai

400 g de cârnat proaspăt

25 g de ciuperci deshidratate

150 g pulpă de roșie

1 morcov

1 tijă de apio

1 ceapă mică

100 ml de vin roșu

300 ml de bechamel

4 linguri de Parmezan sau Grana Padano rasă

ulei de măsline

sare și piper

Pentru Bechamel

50 g unt

1 lingură de făină

250 ml lapte

sare, piper, nucșoară

Indicații

 1. Punem ciupercile la rehidratat conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
 2. Curățăm și tăiem morcovul, ceapa și țelina în bucăți nu mărunte și le punem la călit în 2 linguri de ulei de măsline.
 3. Scoatem cârnatul din pieliță și îl rupem în bucăți cât se ia într-o linguriță. Îl adăugăm peste legume și îl lăsăm și pe el să se rumenească.
 4. Adăugăm vinul roșu, amestecăm și lăsăm să se evapore.
 5. Adăugăm pulpa de roșii și lăsăm la foc mic o oră, mestecând des și adăugând din când în când apa în care s-au rehidratat ciupercile.
 6. Facem acum sosul bechamel. Într-o crăticioară, la foc mic topim untul, adăugăm făina, amestecăm bine un minut, adăugăm treptat laptele cald și amestecăm cu un tel în formă de pară până se îngroașă compoziția. Nu durează mai mult de 5 minute. Condimentăm cu sare, piper, un pic de nucșoară proaspăt rasă. Adăugăm și jumătate din cantitatea de grana sau altă brânză maturată rasă și mai amestecăm câteva secunde să se topească.
 7. Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius, treapta înaltă la cele fără afișaj.
 8. Facem mămăliga.
 9. Ungem un vas pentru cuptor cu un strat subțire de sos bechamel. Adăugăm un strat de mămăligă, unul de ragu, ceva din brânza rasă, din nou bechamel până terminăm ingredientele. Ultimul strat este de sos cu cârnați și brânză rasă.
 10. Dăm la cuptor pentru 30 de minute.

După realizarea sosului de cârnați și ciuperci urmează pregătirea pentru cuptor. E timpul să puneți masa și să primiți musafirii.

Polenta al ragu di salsiccia/Mămăligă cu cârnați

O să spuneți că e complicat, nu e. Dacă dați drumul la sos, pe urmă faceți bechamel-ul și pe urmă mămăliga, e o poveste de o oră cu pauze de uitat pe geam. Până puneți și masa, și un vin roșu în pahare, e gata și etapa de la cuptor.

E o mâncare de prânz în zi liberă. Face chef de plimbare în natură cu burta ghiftuită și inima fericită și plină de arome calde și puternice.

Să fim sănătoși!

CategoriesCarne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *