S

Spaghetti aglio olio e peperoncino

Aglio Olio Peperoncinno

Spaghetti aglio olio e peperoncino

Astăzi vorbim despre probabil cel mai simplu fel de paste din Italia, care totodată este și unul dintre cele mai cunoscute.

”Aglio Olio” e apreciat deopotrivă de snobi și de cunoscători. Cine este convins că doar simplitatea absolută e cu adevărat italiană greșește, nu e budism zen, e doar bucătărie axată pe calitatea ingredientului. Este și cazul acestor paste care NU se vor prepara în absența unui ulei de măsline de calitate excepțională și a unor spaghete foarte corect executate și preparate.

Pastele Aglio – Olio, însoțite deseori și de peperoncino, sunt un fel de mâncare rapid, cu gust puternic, cald, ușor picant, cu note florale date de specia de ardei iute folosit.

Nu există ocazie mai bună să vă spun că italienii elimină în totalitate miezul usturoiului, acela care înmugurește uneori, înainte de a-l consuma. El este principalul responsabil cu mirosul extrem.

Aglio Olio Peperoncinno

Răspunsul la întrebarea se pune pătrunjel în ”Aglio Olio” este da. În primul rând se consideră că ele sunt spaghetele cu scoici ale săracului, adică ale celui care în acel moment nu are elementul principal și trebuie să se mulțumească cu restul aromelor. În al doilea rând combinația dintre usturoi și pătrunjel este una extraordinară, apreciată pe întreg mapamondul.

Spaghetti aglio olio e peperoncino

Spaghetti aglio olio e peperoncino

 • Porții: 2
 • Dificultate: ușor
 • Imprimare

Ingrediente

160 gr. spaghete de calitate excepțională

3-4 căței de usturoi

½ linguriță ardei iute tocat, uscat sau proaspăt

1 lingură de pătrunjel tocat mărunt

ulei de măsline de calitate excepțională

sare

Indicații

 1. Pastele se pun la fiert în apă clocotită și sărată
 2. Usturoiul se curăță, i se scoate miezul și se toacă
 3. Ardeiul iute se curăță de semințe și nervuri și se toacă
 4. Frunzele de pătrunjel se toacă mărunt
 5. Când au mai rămas 3-4 minute din timpul de fierbere al pastelor indicat pe ambalaj, se pune pe foc mic spre mediu o tigaie cu ulei de măsline cât să acopere fundul vasului în totalitate.
 6. Se pun în ulei usturoiul și ardeiul iute cu un praf de sare și se lasă să se călească puțin, până când usturoiul este doar foarte puțin îngălbenit.
 7. Se pun spaghetele în uleiul aromat cu usturoi și ardei iute împreună cu jumătate de polonic de apă de la fierberea pastelor și pătrunjelul tocat.
 8. Se amestecă energic pe foc până când apa cu uleiul formează un sos ușor cremos.

Cremozitatea

Amestecarea violentă a pastelor este esențială și în acest caz pentru obținerea cremozității rezultate din reacția uleiului cu apa încărcată de amidon rămasă de la fierberea pastelor (aqua di cottura).

În aceste paste nu se adaugă nici un fel de brânză și nici alte ”îmbunătățiri”. Orice adaos înseamnă deja altă rețetă. Vorbim despre bucătăria italiană, deci să fim nemți!

Aglio Olio Peperoncinno

Și înainte de plecare să recapitulăm:

Aglio – usturoi

Olio – Ulei

Peperoncino – Ardei iute

Aqua di cottura – Apa în care au fiert pastele

Folosirea acestor termeni în afara Italiei sau a bucătăriei – Sindrom ”Răducioiu”

Dacă la această combinație o să adaugi broccoli, o să obții la fel de celebrele în Italia, Paste cu broccoli. Cum se prepară, găsești în link-ul următor:

 1. Pingback:Penne all'Arrabbiata - Costin Bărbuț

 2. Pingback:Linguine cu roșii cherry și mozzarella - Costin Bărbuț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *