R

Ragu napoletano rețeta neoriginală

Ragu napoletano rețeta neoriginală

Ragu napoletano rețeta neoriginală.

Astăzi vă prezint în premieră o rețetă italiană neautentică, neoriginală, neștiută de la un bucătar pe care l-am cunoscut în gară la Făurei. Știu că sunteți șocați că îndrăznesc să nu vă dau ”adevărata rețetă autentică și originală” de orice, dar sper să rămâneți aproape, să nu fugiți în munți înainte de lista de ingrediente fiindcă sosul ăsta e bun, bun și foarte bun.

De ce am rămas totuși agățat de această denumire?

Ragù alla napoletana are la bază carne de porc. Coaste, costițe, spată, uneori și ceva cârnat. Uneori, o parte din carne se și rulează și se umple cu pătrunjel, usturoi și pecorino. Totul se face pentru texturi diferite care oricum după 4 ore de fierbere rămân doar o idee. Nu zic că nu e o idee bună, dar cred că dacă diferența de gust nu e majoră, putem simplifica puțin treaba.

O să alegem spata fiindcă are și carne fermă, și cu grăsime și ceva țesut conjunctiv. O să o tăiem bucăți nu prea mari și o să mărunțim la sfârșit carnea, lăsând și bucăți potrivite, ici-acolo.

Mai mult, o să coborâm și timpul de gătire la doar două ore și un pic fiindcă după aceste două ceasuri de fiert în sos cu capac, colagenul din carnea de porc se rupe oricum și totul devine moale și fraged. Sigur au și celelalte ore rostul lor. Le salutăm cu respect și trecem la treabă.

Ragu napoletano rețeta neoriginală

Ragu napoletano rețeta neoriginală

  • Porții: 10
  • Dificultate: medie
  • Imprimare

Ingrediente

1 kg spată de porc

1 ceapă

1 morcov

1 tulpină de apio

2 cutii de 400 g de roșii cuburi

1 linguriță ardei iute uscat tocat

4-5 cuișoare

3 frunze de dafin

200 ml vin roșu

ulei de măsline

sare și piper

Pecorino (brânză maturată de oaie pentru ras)

Indicații

  1. Tăiați carnea în cuburi mai degrabă mari. Puneți-o la prăjit în câteva linguri de ulei, la foc mare.
  2. Curățați și tocați ceapa, morcovul și tija de apio în cuburi mari
  3. Când carnea e ușor rumenită scoateți-o într-un castron, dar lăsați grăsimea.
  4. Puneți legumele și ardeiul iute mărunțit și căliți la foc mic, curățînd cu o spatulă de lemn fundul cratiței de resturile lipite de carne. Acelea dau gustul extraordinar. Umami.
  5. Când și legumele capătă urme fine de prăjire, puneți la loc carnea și adăugați vinul.
  6. Amestecați bine, curățați cu grijă fundul cratiței de resturi și lăsați 3-4 minute să se evapore alcoolul, altfel gustul devine ciudat și neplăcut.
  7. Adăugați roșiile cuburi cu tot cu zeamă și 200 ml de apă caldă, cuișoarele, dafinul, amestecați, puneți capacul și lăsați la focul cel mai mic posibil pentru 2 ore și măcar un sfert.
  8. Amestecați din când în când având grijă să nu se lipească de fundul cratiței.
  9. Scoateți foile de dafin și desfaceți carnea în fâșii cu două furculițe, lăsați și mici bucăți.
  10. Serviți cu paste fierte separat în apă sărată. Recomand rigatoni, mezze maniche sau dacă nu aveți încotro, penne.
  11. Scoateți sos separat într-o tigaie, câte un polonic de cetățean și 80 de g de paste. Încălziți sosul, adăugați jumătate de polonic de apă de la paste, adăugați pastele și amestecați foarte bine totul.
  12. Serviți cu pecorino ras.

Napoli

Cuișoare nu cred că pun prea mulți napoletani în sosul acesta, dar grecii da, și mie îmi place. Având în vedere că Napoli e la bază o colonie grecească, nu cred că strică să le amintim de origini.

Poate pare că vorbesc aspru sau ironic despre cei din Napoli. O fac numai ca să scap de privirile dezamăgite și ușor înfuriate de milanezi și venețieni atunci când vorbesc despre Sorrento, Napoli și Salerno cu barba tremurând și cu oftaturi gâtuite și lăcrămoase.

Iubesc Italia, dar mai presus de tot Napoli!

CategoriesCarne Paste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *