R

Risotto cu praz și brânză de capră

Risotto cu praz și brânză de capră

Risotto cu praz și brânză de capră. Un risotto moale, cremos, cu gust decis care îți încălzește sufletul. Amestecul de brânză de capră și nucă este unul clasic și cere neapărat un pahar de vin alb. De altfel, acest risotto e mai degrabă un argument pentru degustarea unui vin de calitate decât un fel de mâncare în sine. Din câteva bucățele de brânză scumpă și o mână de nuci nu poți să te numești ”mâncat”, așa că numai lenea te poate determina atunci când ai musafiri la masă să renunți la prepararea acestui grandios fel de mâncare.

Dacă ai deja supă de legume în frigider prepararea se scurtează la 30 de minute

Dacă gătești destul de des și vrei ca mâncarea ta să aibă un gust extraordinar, îți recomand încă o dată să-ți faci supa bază de legume o dată pe săptămână și să o păstrezi într-o sticlă la frigider. Schimbă complet gustul preparatelor la care în mod normal adaugi apă chioară. E extrem de ușor de făcut. E de fapt un ”ceai de legume” pe care îl lași să fiarbă 30 de minute.

Tipurile de orez folosite la risotto sunt Carnaroli, Arborio, Camolino, Roma, Baldo, S. Andrea, Vialone Nano. Unul dintre ele îl găsești sigur pe raftul supermarket-ului cel mai apropiat de casa ta.

Risotto cu praz și brânză de capră

  • Porții: 2
  • Dificultate: usor
  • Imprimare

Ingrediente

  • 180 g orez pentru risotto
  • 50 g unt
  • 250 g praz
  • 100 g brânză de capră
  • 50 g parmezan
  • 15 g nuci
  • 1 l supă de legume
  • sare și piper
  • Pentru supă
  • 1 morcov mic
  • 1 tulpină de țelină apio
  • 1 ceapă mică
  • un praf de sare
  • o foaie de dafin
  • câteva boabe de piper

Indicații

  1. Cu 30 de minute înainte de a prepara risotto faceți supa din 1,5 l de apă, un morcov mic, o tulpină de apio, o ceapă mică, o foaie de dafin, un praf mic de sare și câteva boabe de piper.
  2. Puneți untul la topit într-o cratiță sau tigaie încăpătoare.
  3. Tăiați rondele de jumătate de centimetru prazul.
  4. Căliți prazul cu un praf de sare la foc mic până se înmoaie de tot. Ca să nu se ardă, adăugați o ceșcuță de apă și așteptați până se evaporă.
  5. Puneți orezul la călit pentru 2 minute până devine translucid.
  6. Adăugați supă de legume treptat, polonic după polonic, amestecând continuu până când lichidul este absorbit de orez. Orezul este fiert după timpul indicat pe ambalaj.
  7. Când orezul este fiert, risotto-ul trebuie să aibă o consistentă cremoasă, moale, să curgă dar nu să fie ”ciorbă”. Opriți focul! Acum este momentul să adăugați brânza de capră și parmezanul ras și să amestecați viguros până brânzeturile s-au topit și sunt complet încorporate.
  8. Gustați și condimentați cu sare și piper după gust.
  9. Serviți risotto presărat cu nucă tăiată în lamele fine.


Risotto cu praz și brânză de capră

Risotto cu praz și brânză de capră nu e singura rețetă de risotto pe care o găsești la mine. Trebuie neapărat să o încerci și pe cea cu hribi, numiți în Italia Funghi Porcini. Acolo îți povesteam că nu există risotto fără ”mantecatura”, adică adăugarea de unt rece la finalul gătirii. Acesta, alături de amestecarea continuă a orezului în timpul gătirii și adăugarea treptată a lichidului dau cremozitatea inconfundabilă. La această rețetă nu am adăugat unt la final pentru că onctuozitatea brânzei oferă suficientă catifelare.

Acest risotto cu praz și brânză de capră este excelent pentru o cină în doi la el acasă. Se face ușor, dar rezultatul e fantastic, se completează extraordinar cu un vin alb bun, așa cum spuneam și la început.

Cei care am trăit cu filmele anilor 80 și 90 avem obsesia cinei în doi la lumina lumânării. Cina o gătea bărbatul sau băiatul la el acasă. Știm, știm, nu e cool. De ce să gătești acasă când poți să mergi la restaurant? Pentru că aveam nevoie de mai multă intimitate și fiindcă, trăind într-un ritm mai lent aveam timp și nevoie de preludiul romantic. Nu în ultimul rând, eram foarte pretențioși în legătură cu muzica ambientală. Și mai e ceva, eram eficienți cu eleganță: dacă fata accepta să vină la cină, mai vedea și lumânările aprinse pe masă, își făcea o cruce mică în sine și știa că asta e…

Vrei să mănânci bine? Pune mâna și gătește!

CategoriesFără carne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *