S

Suppli cacio e peppe/Crochete din orez cu brânză maturată și piper

Suppli cacio e peppe/Crochete din orez cu brânză maturată și piper

Suppli cacio e peppe/Crochete din orez cu brânză maturată și piper.

Suppli sunt o comoară ascunsă a Romei. Carbonara, Cacio e pepe, Amatriciana s-au răspândit nu numai în întreaga Italie, ci în întreaga lume.

Principala cauză a caracterului lor local o reprezintă concurența arancinilor, un produs oarecum asemănător, dar răspândit mai bine de sicilienii călători și de literatura lui Camilleri. În Roma sunt totuși probabil cea mai răspândită, cunoscută, recomandată și consumată mâncare.

Suppli cacio e peppe sunt crocanți la suprafața cu un interior extrem de cremos cu gust intens de brânză maturată și uleiuri volatile specifice piperului.

Ca și arancini sunt în fapt niște geniale crochete din orez cremos cu diverse umpluturi.  

Diferența este că la suppli crusta este cu ou și pesmet, au formă alungită și umpluturi specifice Romei, pe când arancini au crusta formată dintr-un amestec de apă cu făină, sunt rotunzi sau în formă de vulcan și sunt umpluți cu idei siciliene.

Astăzi am ales să vă prezint cea mai simplă rețetă de suppli și mărturisesc cea care mă atrage pe mine cel mai mult.

Suppli cacio e peppe/Crochete din orez cu brânză maturată și piper.

Suppli cacio e peppe

 • Porții: 4-6
 • Dificultate: mediu
 • Imprimare

Ingrediente

300 gr. orez cu bob mic camolino sau arborio

80 gr. pecorino + 50 gr. parmezan sau brânză de oaie maturată

50 gr. unt

2 ouă

150 g făină

150 g pesmet de bună calitate

piper proaspăt măcinat 1 linguriță cu vârf

sare – o linguriță

500 – 600 ulei pentru prăjit

125 g de mozarella tăiată cuburi mici – opțional

Indicații

 1. Fierbeți orezul în supă de legume sau apă cu sare conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Consistența trebuie să fie una fermă și legată, nu curgătoare.
 2. Adăugați piperul, untul și brânzeturile rase și amestecați foarte, foarte bine.
 3. Întindeți orezul la răcit pe o hârtie de copt.
 4. Luați cu mâna ușor umedă cât orez încape în palmă. Puneți în mijloc dacă doriți o bucățică de mozzarella și apoi realizați un cilindru mic sau o bilă.
 5. Pregătiți o farfurie cu făină, una cu ou bătut, una cu pesmet
 6. Dați bilele/cilindrii de orez prin făină, scurt prin ou, apoi prin pesmet. O să vi se pară că sunt moi și nu iese nimic. Nu vă speriați! O să vedeți, se întăresc după ce stau puțin.
 7. Dați la frigider pentru 15 minute.
 8. Puneți ulei de floarea soarelui în așa fel încât cilindrii/bilele de orez să intre cu totul în baia de ulei. Cratiță mică și mai mult înaltă decât largă. Așa veți face economie de ulei. Încingeți-l neapărat până la 180 de grade Celsius. Băgați coada unei linguri în ulei. Dacă face bulbuci/spumă imediat ați ajuns la temperatura bună. Aveți răbdare, durează o vreme!
 9. Frigeți bilele de orez una câte una pe toate părțile. Culoarea trebuie să fie mai degrabă mai închisă decât galbenă pentru o crustă bună. Durează puțin, deci nu vă faceți griji. Puteți să le țineți suspendate în spumieră ca în fotografia de mai jos.
 10. Scoateți pe șervețele de hârtie și serviți-i calzi.

Când îi dați prin făină, ou, pesmet, folosiți o mână pentru ingredientele uscate și alta pentru ou. O să vă fie mai ușor. Eu am învățat asta de la prietena Laura Laurențiu.  

Suppli cacio e peppe/Crochete din orez cu brânză maturată și piper.

Rețeta originală de suppli cacio e peppe nu conține și mozzarella. Aceast miez este specific rețetei suppli al telefono în care se folosește mozzarella care se topește ușor. Se numesc ”la telefon” tocmai pentru că în momentul ruperii în două, brânza topită realizează un fir lung. Eu am folosit-o doar de dragul numelui rețetei, nu e obligatoriu, iar tipul de mozzarella ales a fost cel proaspăt și light care nu se topește la fel de ușor.

Numele vine din francezul ”surprise”

Denumirea este una de origine franceză și e datorată soldaților francezi din perioada ocupației napoleoniene.

Din pricina miezului de mozzarella aceștia au denumit produsul ”surprise” care de-a lungul timpului s-a italienizat în forma actuală.

Dacă v-a rămas cumva risotto sau pilaf, realizarea acestui tip de crochetă în care puteți adăuga o bucățică de brânză care se topește ușor e o idee foarte bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *