D

Doradă cu andive caramelizate și sos de lămâie

Doradă cu andive caramelizate și sos de lămâie

Doradă cu andive caramelizate și sos de lămâie. La sfârșitul acestui articol am să vă spun câteva cuvinte despre cât de important este peștele în alimentație. Până atunci, vă îndemn să încercați să-l consumați mai des și promit să vă propun pe parcursul timpului moduri variate de gătire și servire.

Dorada are gust proaspăt, marin, ușor floral. Andivele caramelizate, sunt dulci și amărui, cu o trenă de arome complexe și o consistență ireală. Sosul cremos de lămâie vine să le completeze pe amândouă atât cu aromă cât și cu aciditatea specifică citricelor.

Dorada e un pește care există la noi ca în majoritatea țărilor în varianta de crescătorie. Spre deosebire de alte forme de acvacultură, acesta este unul mai normal. Dorada este așteptată să crească în spații foarte mari îngrădite, în largul mărilor.

Se găsește deja în aproape toate supermarket-urile. La standurile cu vânzare asistată vi le și filetează dacă vor, nu dacă vreți. În sine e o obligație, doar că o evită românește. La Selgros Timișoara, fără nici un client, mi-a spus că o face, dar durează 1 oră și jumătate pentru cele 2 dorade. În piață la Galați și acum 20 de ani întreba vânzătoarea dacă dorești peștele filetat și în ce mod îl gătești. În 5 secunde îți făcea și corecturile la rețetă.

Nu vreau să spun nimic cu asta, vorbeam și eu prostii ca iepurașul din banc.

Până la urmă e ușor de filetat și ca să nu vă încarc cu 10 poze, vă propun acest video al Laurei Laurențiu.

Doradă cu andive caramelizate și sos de lămâie

Doradă cu andive caramelizate și sos de lămâie

  • Porții: 2
  • Dificultate: mediu
  • Imprimare

Ingrediente

2 dorade = 4 fileuri

4 andive

1 lămâie – zeama și coaja rasă

1 portocală – zeama

100 ml vin alb demisec sau demidulce

Opț 1-2 linguri de smântână de gătit

2 linguri de zahăr

150 gr unt = 50+75+25

sare

piper

opț. germeni de mazăre pentru decor

Indicații

Peștele se curăță de solzi cu mare grijă. Atenție la toate aripioarele, sunt foarte ascuțite! Se filetează și se curăță de cele câteva oase  cu o pensetă.

Se presară cu sare și piper

SOSUL

  1. Se pun într-o crăticioară zeama și coaja rasă de la lămâie (radeți doar partea galbenă), împreună cu vinul și un praf de sare. Focul mediu.
  2. Lăsați să fiarbă și să scadă un pic până la consistența unui sirop. Rotiți cratița din când în când.
  3. La foc mic, adăugați unul câte unul cuburi din cele 75 de grame de unt. Mestecați și încorporați.
  4. Pentru un sos mai cremos și mai stabil adăugați și cele 2 linguri de smântână de gătit
  5. Țineți crăticioara cu sosul la cald într-un vas cu apă caldă

ANDIVE CARAMELIZATE

  1. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade, dacă e posibil cu ventilație care să vină doar de sus, dacă nu, funcția grill la cine o are.
  2. Andivele se taie în două pe lungime, și se presară cu zahăr pe partea tăiată.
  3. Într-o tigaie care merge și în cuptor se pun andivele la prăjit la foc mediu în 50 de grame de unt. Se prăjesc 5 minute. Se presară restul de zahăr, se întorc și se mai lasă 5 minute.
  4. Se adaugă zeama de portocală
  5. Se pun în cuptor pentru 10 minute.

DORADA

  1. Se încinge tigaia pentru pește. Se tamponează ușor pielea peștelui ca să fie uscată și să iasă bine.
  2. Se pun ultimele 25 de grame de unt și imediat fileurile de pește cu pielea în jos. Se țin apăsate pe suprafața tigăii 5 secunde, fiindcă au tendința să se curbeze tare.
  3. Se lasă 7 minute la foc mediu. Se întorc cu cărnița în jos pentru 1,5 – 2 minute.
  4. Se pun în farfurie alături de andive, stropind totul cu sosul de lămâie.
  5. Se decorează eventual cu germeni de mazăre. Aceștia sunt foarte aromați și dulci. Îi găsiți în unele supermarket-uri, sigur la Selgros și Metro.

Sosul de lămâie

Andivele caramelizate

Dorada

Doradă cu andive caramelizate și sos de lămâie

Țările cu granițe marine generoase au în general o populație mai sănătoasă și cu o formă fizică mai bună. Suntem înclinați să credem că tipul de activitate joacă un rol important. Da, dar numai dacă vorbim despre populația care în general nu desfășoară muncă fizică. Aceștia vor face nolens-volens ceva mișcare în timpul liber, pe plajă. În rest, munca e muncă peste tot, iar marea ”macină” mai mult decât muntele și câmpia, lucru știut de toți cei care își trăiesc viața din roadele ei.

Vrem să credem sau nu, secretul îl reprezintă consumul ridicat de pește și fructe de mare în detrimentul altor tipuri de carne. Vă îndemn așadar hotărât să găsiți 2-3 specii care vă plac și să inversați total balanța în privința tipului de proteină consumat. Pe românește spus, mâncați porc și pui, că vita și oaia oricum le evitați nemotivat, de câte ori obișnuiați să mâncați pește și invers.

Vă vine poftă de o ceafă la grătar, pac o doradă, vă vine poftă de chiftele, pac chiftele de somon făcute în casă, vă vine brusc o poftă mare de pește, pac o vită la grătar!

De final, ce să-ți mai spun? Vrei să mănânci bine? Pune mâna și gătește!

CategoriesPește
  1. Pingback:Costin Bărbuț - Somon cu crustă și conopidă la cuptor

  2. Pingback:Costin Bărbuț - Piure de mazăre

  3. Pingback:Doradă cu chipsuri de cartof - Costin Bărbuț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *