Tiramisu cu cremă de portocale.
Oricum întorci volanul și oricât faci pe deșteptul, desertul italian cel mai cunoscut peste frontierele Italiei este acesta.
Ideea de a-i conferi o aromă intensă de portocale ne-a venit mie și Silviei inspirați fiind de spiritul Crăciunului. Ce pot să spun cu siguranță este că e teribil de potrivit și în miezul verii și că sigur s-a mai gândit și altcineva să-l prepare asemănător. Alergarea după originalitate cu orice preț în bucătărie te poate transforma foarte repede într-un ins la care lumea se uită cu o sprânceană ridicată și îi gustă din preparate doar de teama unei crize.
Rezultatul a fost unul cu adevărat festiv, gustul fin al cremei de mascarpone se lasă ușor completat de crema de portocale. Gustul ușor vanilat vine din pișcoturi, cafeaua ridică totul și dă aerul după-amiezei de Crăciun, iar amestecul ciocolată negră-portocală e unul cu care nu se poate da greș.
Rețeta de curd de portocale am luat-o de site-ul Laurei Laurențiu și tocmai din acest motiv are un gust cu adevărat fenomenal.
Am realizat acest tiramisu în două forme: cea clasică, la tavă, dar și o variantă la cupă, destinată hipsterilor de toate vârstele.
Tiramisu cu cremă de portocale
Tiramisu cu cremă de portocale
Ingrediente
1 pachet pișcoturi de foarte bună calitate
500 g mascarpone
3 ouă
3 linguri de zahăr
un praf de sare
250 gr. curd de portocale
Pentru curd-ul de portocale
Coaja rasă de la o portocală BIO
Zeama de la 2 portocale
2 ouă întregi
2 gălbenușuri
150 grame zahăr
75 grame unt
Indicații
Curd-ul de portocale
Se pun într-o cratiță, la bain marie, zahărul, ouăle și gălbenușurile, untul tăiat bucățele, zeama și coaja de portocală. Se amestecă cu telul încet și continuu, la foc mediu, insistând pe margini ca să nu se prindă până capătă consistența unei creme fine și nu prea groase. Durează cam 20-30 de minute.
Pentru tavă
- Se scot brânza și ouăle, eventual curd-ul din frigider cu o oră înainte de preparare
- Se prepară ½ litru de cafea tare
- Se separă albușurile de gălbenușuri
- Se bat gălbenușurile cu zahăr cu mixerul la viteză medie, până devin o cremă albă, fără cristale de zahăr.
- Se bat albușurile spumă cu mixerul la viteză mare. Se pune un praf de sare la început.
- Se amestecă brânza mascarpone cu gălbenușurile și curd-ul de portocale până sunt bine omogenizate. Se adaugă albușul treptat, amestecând cu o spatulă de jos în sus pentru obținerea unei creme aerate.
- Se unge fundul tăvii cu un prim strat subțire de cremă care are rol anti-alunecare
- Se introduce pișcotul scurt în bolul cu cafea și se așează în tavă. Se formează un strat întreg de pișcoturi muiate scurt în cafea.
- Se pune un strat generos de cremă
- Se face iar un strat de pișcoturi înmuiate în cafea și se acoperă cu restul de cremă
- Se dă la frigider și se servește fiecare porție cu ciocolată neagră proaspăt rasă.
Pentru cupă
Se pune într-un pahar sau o cupă specială, cremă, pișcoturi muiate în cafea, pricomigdale muiate în cafea și feliuțe de portocale. Se decorează cu ace de ciocolată tăiată fin cu cuțitul sau cu ciocolată rasă.









Tiramisu e afrodisiac
Oricât de des ar fi făcut, desertul acesta cucerește încă pe toată lumea. E bun la petreceri fiindcă mai ridică un pic energia din pricina cafelei. Se spune că are și efect afrodisiac și că era servit în bordelurile venețiene.



Dealtfel originea lui cea mai sigură este regiunea Veneto, iar anul 1960. Cel care l-a preparat întâia oară în localul „Le Beccherie” din Treviso este Roberto Linguanotto.


Dacă sunteți pasionați de acest desert trebuie să vă spun că la fiecare început de noiembrie are loc Cupa Mondială de Tiramisu la Treviso. Ei, ce ziceți? Vedeți că sunt și curse directe de avion în zonă.
Găsești AICI și rețeta de Tiramisu cu fructe, iubită de copii mai mult decât cea clasică.
Pingback:Costin Bărbuț - Cupă de iaurt cu lămâie
Pingback:Costin Bărbuț - Tiramisu cu fructe
Pingback:Zeppole alla ricotta/Gogoșele cu urdă - Costin Bărbuț