Chipsuri de parmezan
Chipsurile de parmezan se folosesc de cele mai multe ori ca decor și completează textura unor preparate moi cu textura proprie. La o farfurie realizată în casă, pentru musafiri fac o impresie deosebită deși sunt ușor de realizat.
O altă utilizare este cea de coșuleț în care se montează pentru un aspect mai plăcut diverse aperitive.
Crănțănitul ca atare mie mi se pare un pic kitsch și nu îi acord o atenție deosebită.
Aceste chipsuri arătoase se pot realiza și în tigaia antiaderentă și în cuptor. Cum de cele mai multe ori aveți nevoie de mai multe bucăți vă recomad varianta din urmă.
În principiu, chipsurile acestea se spune că ies numai din parmezan. Nu e chiar adevărat deoarece și alte brânze maturate extrem se pot comporta asemănător, dar de dragul discuției, al obiceiului împământenit și al reprezentativității acestui soi de brânză, le vom realiza din ea.
Eu de exemplu fac aceste chipsuri, de obicei din Brânză maturată de oaie de Lactitalia. E în fond un pecorino maturat. Textura e aceeași, dar gustul e mai interesant.

Chipsuri de parmezan
Din 160 g de parmezan ras veți obține cam 8 chipsuri.
Încălziți cuptorul la 200 de grade Celsius, treapta înaltă la cele fără afișaj.
În tava mare a cuptorului puneți hârtie de copt și faceți grămăjoare pe care le întindeți, NU în strat subțire în forma unor discuri.
Când cuptorul a atins temperatura indicată introduceți tava pentru 5 minute.
În primele minute după ce le scoateți din cuptor, chipsurile sunt maleabile și pot fi mulate pe fundul unei ceșcuțe de cafea pentru realizarea de coșulețe.
Dacă nu aveți nevoie de așa ceva, lăsați-le să se răcească și adunați-le cu o paletă.



Oricum ar fi, manevrați-le cu delicatețea pe care o afișează!
Eu de exemplu le-am folosit la rețeta asta deosebită de paste cu pere și gorgonzola.
Pingback:Costin Bărbuț - Paste cu pere, nuci și gorgonzola