P

Prăjitură cu ciocolată albă și zmeură

Prăjitură cu ciocolată alba și zmeură

Această prăjitură cu cremă de ciocolată albă și zmeură este ușor de făcut și este potrivită cu orice ocazie.

Fără îndoială puteți schimba fructul, dar cum această cremă este extrem de dulce am ales să contrabalansez cu prospețimea ușor acrișoară a zmeurei.

Blatul pe care vi-l propun va fi unul simplu, dar cu unt în loc de ulei și în mod clasic va conține o cantitate mică de praf de copt. Crema de zmeură nu o voi face separat de la punctul zero, ci voi profita de faptul că acest ganache de ciocolată albă poate încorpora cu ușurință orice sirop natural obținut din fructe.

Pentru o cremă de zmeură făcută ca la carte vă invit să consultați rețeta Oanei de la Savori Urbane, o persoană ale cărei cunoștințe teoretice și practice despre desert le depășesc pe ale mele. Aveți rețeta cu click AICI.

Tot pe ea m-am bazat și în privința ganache-ului de ciocolată albă, care are cu totul alte reguli decât cel din ciocolată normală a cărui rețetă o știm cu toții. Despre chimia acestei realizări puteți citi mai multe AICI .

Această prăjitură este dulce ciocolătoasă, completată de aroma proaspătă a zmeurei, ușor de realizat, dar și foarte arătoasă.

Prăjitură cu ciocolată alba și zmeură

Singurul lucru de durată la acest desert este faptul că ciocolata topită în frișcă trebuie să stea la frigider 5-6 ore înainte de a fi lucrată. Cu acest avertisment, să trecem la treabă!

Prăjitură cu ciocolată albă și zmeură

  • Porții: 6-8
  • Dificultate: medie
  • Listare

Ingrediente

Pentru blat formă 22-24 cm diametru

4 ouă

140 g de făină

120 g de zahăr

70 g unt topit

1 baton de vanilie semințele sau 1 lingură de esență de vanilie

1/2 linguriță praf de copt

Pentru crema de ciocolată

670 g de ciocolată albă

330 g smântână naturală pentru frișcă

un praf de sare

Pentru coulis-ul de zmeură

100 + 100 g de zmeură pentru coulis și decor

1 lingură de zahăr

Indicații

Pentru cremă

  1. Încălziți la foc mic smântâna pentru frișcă până la punctul de fierbere. Dați la o parte de pe foc și puneți ciocolata ruptă în bucăți. Lăsați-o 3 minute acoperită pe cât posibil de lichid.
  2. Amestecați încet cu o spatulă sau un tel până când toată ciocolata e topită și lăsați să se răceacă până la temperatura camerei.
  3. Dați la frigider pentru 5-6 ore acoperit cu folie alimentară.
  4. Scoateți din frigider și aerați ganache-ul cu un mixer până când crește în volum și arată ca o cremă. Nu exagerați, se poate tăia și atunci trebuie să încălziți și să răciți din nou toată compoziția.
  5. Opriți o cană plină de ganache pentru crema de zmeură.

Pentru coulis de zmeură

  1. Alegeți jumătate din fructe și păstrați-le pentru decor
  2. Puneți jumătate din zmeură într-o crăticioară cu zahărul, la foc mediu, zdrobiți bine fructele și aduceți la fierbere dizolvând tot zahărul.
  3. Treceți siropul printr-o sită deasă pentru a scăpa de sâmburi.
  4. Încorporați cu mixerul siropul în crema de ciocolată păstrată.

Pentru blat

  1. Scoateți ouăle din frigider cu o oră înainte de preparare. Cântăriți ingredientele și topiți untul într-o crăticioară.
  2. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade, treapta medie pentru cele fără afișaj.
  3. Tapetați tava cu unt rece și făină.
  4. Separați albușurile de gălbenușuri. Aveți mare grijă! Vasul pentru albușuri trebuie să fie perfect uscat, nu scăpați nicio picătură de gălbenuș în albuș, paletele mixerului perfect uscate și ele, altfel nu se bate.
  5. Puneți un praf de sare în albușuri și bateți spumă de consistență tare. Să nu mai curgă.
  6. Puneți zahărul în gălbenușuri și lucrați cu mixerul până obțineți o cremă albă și lucioasă.
  7. Cu o spatulă amestecați în gălbenușuri, adăugând alternativ o lingură de făină și una de albuș până le epuizați. Amestecați mereu de jos în sus, încet, încercând să încorporați aer în compoziție.
  8. Puneți un strop de zeamă de lămâie peste praful de copt, amestecați și încorporați-l în compoziție.
  9. Adăugați vanilia și untul puțin câte puțin amestecând cu aceeași mișcare.
  10. Puneți în tavă și dați la cuptor pentru 20-26 de minute până când blatul este crescut și ușor rumen.
  11. Opriți focul și lăsați blatul să se răcească în cuptor cu ușa întredeschisă. Teoretic asta îl face să nu se mai lase.
  12. Când blatul este rece tăiați-l în 2 sau 3 discuri cu un cuțit lung.
  13. Asamblați prăjitura: blat – cremă – blat -cremă – blat și acoperiți-o cu cremă de zmeură și fructe.

Prăjitură cu ciocolată alba și zmeură

Dacă vreți să vă vină mai ușor faceți blatul cu o seară înainte. Dimineața topiți ciocolata și dați-o la frigider, dar nu uitați că are nevoie să stea și cel puțin 30 de minute la temperatura camerei.

După amiază, faceți coulis-ul în 10 minute, bateți cremele și asamblați prăjitura.

Deoarece blatul este unul cu unt și păstrează pe lângă aromă și o anume umezeală, prăjitura nu necesită însiropare, dar e bine să stea la frigider câteva ore înainte de servire.

Sigur, se poate realiza și într-o tavă dreptunghiulară de aproximativ 30 x 20 de cm, posibil și ușor mai mare dacă tăiați aluatul doar în două.

Mâncați cu câtă cumpătare puteți!

V-am pupat!

CategoriesFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *