Crema di caffè alla Napoletana.
Cum titlul nu cred că are nevoie de traducere, trec la a vă spune că această specialitate este cunoscută la Napoli sub numele de Caffe del nonno.
Un napoletan bea în mod obișnuit cinci cafele pe zi. E o tradiție și un mod de viață, nu ține de alimentarea cu cafeină specific americană, ci de ruperea zilei cu câte un ”respiro” glorios.
Momentul e prezent în toată literatura și cinematografia zonei și se spune că nimic nu exprimă mai dramatic singurătatea decât să bei cafeaua singur. Cum Napoli are probabil cel mai mare număr de cafeterii pe metrul pătrat, dacă momentul nu te prinde cu un prieten o să bei cafeaua la o ”chiacchierata”, adică o discuție ușoară cu un necunoscut de la bar. Acesta va primi în fapt o cafea denumită ”il sospeso” pentru că va fi plătită de tine. De aici s-a răspândit tradiția hipsterească apărută la noi acum vreo doi ani și nu din vreo idee genială venită din America.
În sudul italiei cafeaua se face la Moka, inclusiv la bar. O să găsiți probabil și ceva espressoare specifice nordului și capitalei, dar acestea sunt pentru nelocalnici.
Cafeaua din sud e prăjită la temperatură mai înaltă, timp mai îndelungat și spre deosebire de cea din Nord are pe lângă arabica și cafea robusta care aduce cu sine, gust mai intens, ceva mai multă cafeină și produce spumă chiar dacă nu e preparată în espressor. Din pricina asta, e obligatoriu să amestecați cafeaua din sud pentru a omogeniza cele două tipuri de arome.
Dacă în nordul Italiei paharul cu apă e și nu e, la Napoli este obligatoriu și gratuit. Se bea înainte de cafea pentru curățarea și pregătirea palatului pentru toate aromele. De altfel și apa cu care se prepară cafeaua este una montană, de calitate excelentă și recunoscută unanim provenită din izvoarele din Serino.
Cafeaua e servită în cești de porțelan bombate și scoase din apă clocotită de unde și tradiționala exclamație “Comm’ cazz’ coce!” pe care Irina Nistor ar traduce-o sub forma de ”La naiba, ce frige!”. Vă garantez, ar fi prins ideea, dar nu și substantivul comun.
Crema di caffe e în același timp cafea și ”ceva bun”. Aduce aroma hotărâtă specifică, dar o învăluie în cremozitate de frișcă sau de frișcă cu alune.
Aceasta e în fapt rețeta de bază. De la ea pornesc multe amestecuri cu multe arome.
Crema di caffè alla Napoletana
Crema di caffè alla Napoletana
Ingrediente
3 cafele x 30 de ml
3 lingurițe de zahăr pudră
100 ml smântână de frișcă
Opț. 1 linguriță Nutella
Indicații
- Frișca și vasul în care se bate trebuie puse în frigider cu cel puțin 30 de minute înainte de preparare.
- Se prepară 3 cafele scurte la Moka. Dacă nu aveți, faceți espresso scurte.
- Puneți zahărul și cafelele într-un vas și bateți-le cu mixerul până amestecul devine spumos, dar nu cremos.
- Scoateți vasul rece din frigider și frișca lichidă începeți să le bateți cu mixerul până când frițca e aroape gata. Continuați încă măcar 5 minute adăugând câte puțin din cafea până obțineți o consistență cremoasă.
- Dați la frigider în locul cel mai rece.
- Savurați cu ceva cacao presărată deasupra.
- Pentru varianta cu Nutella, adăugați-o în cafea înainte să începeți să o lucrați cu mixer-ul.
Un adevărat desert
Dacă adăugați biscuiți și o cupă de înghețată sau frișcă simplă obțineți un adevărat desert. În orice fel ați prepara-o e o adevărată tratație menită să vă ridice fizic, dar mai ales să vă îmbunătățească dispoziția.
Napoli e un oraș viu până la haos. Străzile sunt înguste, clădirile monumentale, între ele sunt atârnate rufe la uscat. Motorini bâzâie în toate direcțiile printre mașini și claxoane. Toată lumea urlă, râde, înjură cu inspirație. Vânzători de pizza, alte gustări de stradă, înghețată sau fructe strigă după clienți. Totul miroase a mâncare bună și cafea și toți dau din mâini halucinant, explicând orice pe ton de viață și de moarte. Și se cântă, se cântă ca și cum aici e izvorul întregii lumi.
În stânga Vezuviul, în față, albastră și plină de promisiuni ”mare nostrum”.