D

Doradă cu chipsuri de cartof

Doradă cu chipsuri de cartof

Doradă cu chipsuri de cartof.

Sigur, toți ne întrebăm de ce să nu consumăm pește autohton. Dacă vorbim despre cel de râu și lac trebuie spus că gustul este substanțial diferit. Dacă vă spun să mâncați numai mere, pere și prune și să nu mai cumpărați banane, portocale și lămâi fiindcă tot fructe sunt, o să înțelegeți mai bine la ce mă refer. Toate sunt bune și fiecare are rostul ei.

În privința peștelui de mare autohton, atât pescuitul cât și distribuția suferă de metehne românești asupra cărora vă invit să vă informați pe net. ”România, te iubesc!” una dintre cele mai serioase emisiuni a făcut un reportaj și în acest sens.

Dorada este un pește de mare cu foarte puține oase, cu gust proaspăt, marin, ușor floral.

E un pește care există la noi ca în majoritatea țărilor în varianta de crescătorie. Spre deosebire de alte forme de acvacultură, acesta este unul mai normal. Dorada este așteptată să crească în spații foarte mari îngrădite, în largul mărilor.

La noi vine în cea mai mare parte din Grecia, care se pare că este și cel mai important furnizor pentru Europa al acestui minunat pește. Spania și Italia cresc și pescuiesc și ele în cantități mari.

Să vorbim despre rețetă!

Doarada la cuptor cu chipsuri de cartof și arome de usturoi și rozmarin mi se pare nu numai o idee minunată, dar și una mai apropiată de gustul românesc.

Haideți să vedem cât de simplu se prepară!

Doradă cu chipsuri de cartof

Doradă cu chipsuri de cartof

  • Porții: 2
  • Dificultate: medie
  • Imprimare

Ingrediente

2 dorade de aproximativ 500 de grame

500 g de cartofi

3 căței de usturoi mari

3 ramuri de rozmarin

ulei de măsline

sare și piper

Indicații

  1. Curățați cartofii și tăiați-i în felii subțiri. Clătiți-i bine de tot cu apă rece și fierbeți-i pentru 2 minute în apă clocotită și sărată.
  2. Preparați un mujdei din usturoi, acele de rozmarin rupte de pe tulpină și tocate mărunt, sare, piper și 4 linguri de ulei de măsline.
  3. Dacă dorada nu e eviscerată, curățați-o și puneți-o 2 minute într-o tavă cu apă clocotită. Îndepărtați pielea, evident nu și cea de pe cap.
  4. Așezați pe o tavă cu hârtie de copt și unsă bine cu ulei jumătate din cartofi pe locurile unde veți așeza peștii. Ungeți bine cartofii cu sosul de usturoi. Așezați cu grijă peștele, ungeți cu alt strat de mujdei cu rozmarin și aranjați peste fiecare pește, în formă de solzi cartofii rămași. Ungeți și cartofii cu sosul rămas.
  5. Dați tava la cuptor pentru 35-40 de minute în cuptor preîncălzit la 200 de grade Celsius.
  6. Puteți însoți preparatul cu o salată condimentată cu zeamă și răzătură de lămâie.

De final prefer să vă ofer câteva sfaturi utile.

Cum dorada vine de departe e bine să fiți atenți când o alegeți pentru că nu toate supermarket-urile sunt la fel de serioase în privința sectorului de pește. La un pește bun veți găsi următoarele caracteristici:

Pupilele sunt curate, iar corneea, transparentă.

Branhiile au culoarea roșu aprins, iar filamentele branhiale nu sunt lipicioase.

Pielea are o culoare strălucitoare și este acoperită cu un strat fin lipicios.

Pielea de pe burtă este lucioasă și este dificil de separat de carne.

Carnea este fermă și elastică la atingere.

Vă mai spun și că prețul pe kilogram se învârte în jurul sumei de 30 de lei, vă doresc spor la gătit și mai ales poftă bună!

La felul acesta de mâncare vă mai doresc și vin alb, rece, sec, mult și gratis!

Dacă îți place dorada, îți recomand rețeta mea de Doradă cu andive caramelizate

CategoriesPește

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *