T

Torta Pasqualina/Tartă cu urdă, spanac și ouă întregi

Torta Pasqualina/Tartă cu urdă, spanac și ouă întregi

Torta Pasqualina/Tartă cu urdă, spanac și ouă întregi.

Această tartă vine din Liguria și este unul dintre felurile de mâncare tradiționale de Paști în Italia.

Ca și Pasca, îndeplinește un rol de mâncare ritualică. Semnificația ei este legată de înfășurarea Trupului pur al Mântuitorului, iar tradiția veche cerea ca foile să fie în număr total de 33.

În fapt, existența acestui tip de mâncare căruia ulterior i-au fost adăugate semnificații religioase este generată de ciclul anotimpurilor și de roadele pământului. Spre mijlocul primăverii apar primele frunze hrănitoare și ierburi comestibile. De altfel tradiția cere ca această tartă să fie făcută cu frunze de sfeclă.

La fel cum timpurile creștinismului au transformat ritualurile și mâncărurile păgâne și vremurile noastre aduc schimbări asupra acestor bucate. Cred eu că e important să știm unde să tragem linia între modernitate și încărcătura spirituală a lucrurilor.

Zic eu, și e doar păcatul meu dacă greșesc, că atunci când cumpărăm pasca sau ouăle roșii suntem cel mai departe de harul acestor feluri ritualice. Mai bine făcute neîndemânatic, dar cu propriile mâini.

Acel timp alocat ”ilogic” preparării mâncării ritualice în detrimentul unei mese normale, rapide sau cumpărate e unul încărcat de har divin. E o mică Taină întru deschiderea unui oculus în timp prin care pătrunde netulburată Lumina și se revarsă asupra pregătitorului de bucate.

Torta Pasqualina/Tartă cu urdă, spanac și ouă întregi

Când sunt primite în dar nu e bai. E făcută, dăruită și primită cu lumină în suflet.

Foaie sau aluat

Foile pentru această tartă se pot cumpăra, este vorba despre foietaj, pot fi făcute multe și subțiri de gospodine sau gospodini care țin să-și arate priceperea sau pot fi făcute așa cum le voi prezenta în rețetă. Aceasta este varianta la care s-au oprit italienii zilelor noastre.

Cum Sfântul Francisc e în primul rând al lor, ei știu bine unde să tragă linia înaintea celui mai greu de surmontat păcat al credinciosului: mândria dedicației în credință.

Ia hai la bucătărie!

Torta Pasqualina/Tartă cu urdă, spanac și ouă întregi

Torta Pasqualina/Tartă cu urdă, spanac și ouă întregi

  • Porții: 8-10
  • Dificultate: medie
  • Imprimare

Ingrediente

Spanac proaspăt 1 kg sau congelat

Urdă 500 g

Ouă 7

Parmezan ras 130 g

½ de ceapă

3 lingurițe de măghiran

nucșoară

25-30 ml ulei de măsline

Sare și piper

Pentru foi

600 g de făină

350 ml apă

35 ml ulei de măsline

Sare

Indicații

Decongelăm spanacul dacă nu e proaspăt.

Mai întâi facem aluatul. Amestecăm apa călduță cu uleiul și un praf de sare și încorporăm făina turnând apă în tranșe și amestecând cu o furculița.

Răsturnăm aluatul pe masă și îl frământăm 5 minute până devine neted și omogen.

Tăiem aluatul în două părți, una mai mare reprezentând 2/3 din aluat, una mai mică. Tăiem fiecare bucată în două, o frământăm în formă de bilă și lăsăm cele 4 bile de aluat la odihnit acoperite cu un șervet umed. Cele mici sunt pentru partea de deasupra.

Tocăm mărunt ½ de ceapă și o punem la călit în ulei. Adăugăm spanacul proaspăt sau decongelat, îl condimentăm cu sare, piper și îl călim 5 minute pentru a-și lua gust. Dacă e proaspăt îl tocăm. Îl lăsăm să se răcească și să se scurgă foarte bine de apa în exces într-o sită. Putem să-l și presăm cu o lingură. Când s-a răcorit îl amestecăm cu un ou, 50 de grame de parmezan ras și maghiran.

În alt vas punem urda și o omogenizăm bine cu o lingură sau cu un mixer. Adăugăm 50 de grame de parmezan ras, nucșoară rasă după gust și un ou. Amestecăm bine totul.

Întindem foile mai mari pe blatul de lucru cu făină cu ajutorul sucitorului. Puneți și pe el un pic de făină. Punem prima foaie în formă sau cratiță de 26-30 cm unsă cu ulei, atât pe fundul cât și pe pereții vasului. Puteți să întindeți foaia și cu mâna în această fază. Ungem foaia cu ulei și așezăm a doua foaie.

Adăugăm peste cele două foi spanacul și nivelăm bine, adăugăm urda și nivelăm bine.

Cu ajutorul unei linguri facem în amestecul de urdă 5 găuri în care spargem câte un ou. Presărăm peste restul de parmezan rămas.

Întindem prima foaie mică, o așezăm capac, o ungem cu ulei. În sfârșit o așezăm pe ultima și strângem aluatul de jur împrejur ca să sigilăm totul. Ungem din nou cu ulei și dăm la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 60 de minute.

Sfat: Fixați grătarul cu tava pe fantele cele mai de jos ale cuptorului.

Torta Pasqualina/Tartă cu urdă, spanac și ouă întregi

Aluatul se poate face și cu unt sau untură în loc de ulei de măsline. Posibil să fie mai bun. Totuși, la mâncărurile cu caracter ritualic e mai bine să nu ne descătușăm cunoștințele de bucătari și cofetari.

În fapt unul dintre ingredientele săvârșirii Tainei este repetarea gesturilor pe care de multe ori o străbunică a noastră de la 1400 le făcea în această perioadă a anului.

Învierea, așa cum ne spune preotul, bun sau rău, cu har sau fără, ticălos sau bun ca pita caldă, se săvârșește sub ochii noștri în fiecare an. Fiindcă până la urmă hirotonisiți sau nu, credincioși sau mai puțin, suntem toți un pic buni, un pic răi, un pic nemernici, dar căutăm cu aceeași bucată de suflet de copil Lumina.

Torta Pasqualina/Tartă cu urdă, spanac și ouă întregi

Paște Fericit fraților catolici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.