Linguine con gamberi e zucchine/Paste cu creveți și dovlecei. Acest fel de paste se recomandă prin simplitate și eleganță. Deși sună cumva exotic pentru o ureche românească, sunt destul de simplu de făcut și în orice caz, foarte rapid.
Pentru început, vă recomand să nu vă bateți capul cu achiziționarea de creveți întregi și cu efortul, minim de altfel, de curățare. Luați din cei gata curățați, pot fi și congelați, sunt la fel de buni.
Aceste linguine con gamberi e zucchine sunt extrem de aromate și foarte arătoase. Sunt în fapt o uniune între dulceața delicată a fructelor de mare și cea a dovlecelului. Multora ni se pare că șofranul unește natural aceste două elemente, iar smântâna adăugată aici e menită să transporte toate aromele.
Dacă nu ați mai folosit până astăzi șofran, e o bună ocazie să-l încercați și să-i înțelegeți aroma. Se găsește la raftul de condimente din hipermarket. O să vi se pară scump, dar dintr-o cutiuță de 10 lei eu folosesc cam de 4 ori. Are o aromă dulce-florală și colorează magnific preparatele în galben auriu.
Linguine con gamberi e zucchine/Paste cu creveți și dovlecei
Linguine con gamberi e zucchine
Ingrediente
160 gr linguine/spaghete de calitate foarte bună
250 grame cozi creveți/gamberi
250 grame zucchine/dovlecei
1 cățel de usturoi
2 fire de ceapă verde sau o șalotă sau o ceapă mică
2 linguri de pătrunjel tocat
coajă de la ½ de lămâie
1 cm de ardei iute
50 ml vin alb sec
4-5 linguri de smântână de gătit
5 linguri de ulei de măsline
sare și piper
Opț. 4-5 firișoare de șofran diluat într-un polonic de apă caldă de la paste
Indicații
- Cu minim o oră înainte de preparare, se pun cozile de creveți într-un bol cu o lingură de ulei de măsline, coaja rasă de lămâie, ardeiul iute și pătrunjelul tocate foarte fin. Se amestecă foarte bine și se lasă acoperite în frigider. Dacă folosiți cozi de creveți congelate, țineți-le într-un bol cu apă rece până tocați și radeți.
- Se curăță și se toacă fin ceapa verde/șalota/ceapa, se curăță și se zdrobește usturoiul cu latul cuțitului, se taie dovlecelul feliuțe de până într-un cm grosime
- Se pune pe foc mediu o tigaie cu ulei de măsline
- Când uleiul este un pic cald se pune ceapa tocată și usturoiul. Se lasă 2-3 minute, până capătă o culoare ușor gălbuie.
- Se pun peste ceapă și usturoi dovleceii, se sărează și se piperează și se lasă și ei să se înmoaie 3 minute.
- Se pun pastele la fiert conform indicațiilor de pe ambalaj
- Se dă focul mai mare la dovlecei și se pun cozile de creveți. Se lasă 2 minute și ei, apoi se adaugă vinul. Acesta se va evapora și va umple de aromă creveții care vor deveni mai albi și mai umflați. Nu durează mai mult de 3 minute.
- În acest timp, puneți un polonic de apă caldă de la paste peste firele de șofran și amestecați cu o linguriță până când apa se colorează în portocaliu.
- Turnați apa cu șofran peste creveți și dovlecei, adăugați smântâna de gătit și amestecați bine.
- Puneți pastele scurse de apă peste sos și amestecați 1 minut cu vigoare. Pastele ar trebui să fie fierte, eu am avut paste cu timp de fierbere 9 minute. La minutul 8 le-am transferat în sos. NU le lăsați în apă mai mult decât instrucțiunile de pe ambalaj!
- Serviți cu pătrunjel tocat și un fir de ulei de măsline, care are rolul de a intensifica aromele, așa cum v-am mai spus.










Paste cu creveți și dovlecei
E posibil să mă întrebați despre diferența dintre zucchini și dovlecel, așa că încerc să fiu prevăzător. Sunt rude extrem de apropiate. Fratele italian are coaja mai subțire, gustul e mai dulce și mai intens. Datorită conținutului mai mic de celuloză poate fi consumat și crud. Acesta este singurul punct în care nu se pot înlocui reciproc. Dovlecelul comun trebuie curățat de coajă dacă nu este supus unei gătiri îndelungate sau agresive, zucchini, nu. Culoarea nu este cel mai bun indicator al apartenenței la o categorie sau la alta pentru că zucchini pot avea și culori mai deschise decât acel verde intens.
Și unul și celălalt au extrem de puține calorii 12 – 16/100 gr. fapt care îi face vedete în regimurile de slăbire.
Dacă vrei altă rețetă cu creveți o ai AICI.
De final, ce să-ți mai spun? Vrei să mănânci bine? Pune mâna și gătește!
Pingback:Paste cu creveți și portocală - Costin Bărbuț
Pingback:Dovlecei cu parmezan la cuptor - Costin Bărbuț