Gelato vs Înghețată

Gelato vs Înghețată. Articol de Silvia Oxana Bărbuț – Inspirație Italiană

Nu e nici un desert care poate lua locul în inima mea unui gelato bine făcut. Nici o prăjitură, nici un tort, nici o ciocolată, nimic nu demontează supremația acestui desert în topul preferințelor mele. Orice vizită în Italia pentru mine e o ocazie de a gusta gelato, indiferent de anotimp.

Trăiesc într-un oraș cu o puternică amprentă și comunitate italiană, care a ales să își petreacă viața și afacerile în țara noastră. Pentru un iubitor și admirator al culturii și gastronomiei italiene, treaba asta e un avantaj. Orașul are câteva restaurante unde ajung ingrediente italiene de calitate foarte bună, deoarece tot mapamondul știe cât de pretențioși sunt italienii la acest aspect. Aspectul acesta se răsfrânge și asupra gelateriilor. Sunt vreo două, trei pe aici unde poți savura gelato la fel de bun ca și în Italia. Nu le pomenesc, părerile asupra gustului unui produs mi se par exclusiv subiective, așa că fiecare are topul lui personal de preferințe.

Gelato vs Înghețată

Gelato nu este înghețată. Sigur, e ușor de confundat, dar este un desert diferit. Gelato este o cremă înghețată, foarte puțin aerată. Acest lucru îl face să fie mult mai dens decât înghețata. Gelato are în compoziție mult mai mult lapte și mai puțină smântână decât înghețata. Nu conține ouă și poate fi consumat imediat ce este scos de la congelare. Gelato se amestecă foarte încet, pentru a nu permite aerului să intre mult în compoziție. Înghețata se bate repede, tocmai pentru a încorpora aer și a-și mări volumul. Cel mai important aspect pentru mine este conținutul de grăsime. La gelato e undeva pe la 3,5%, în timp ce înghețata atinge chiar și 10%. Exact acest conținut redus de grăsimi face ca la gelato aroma fructelor sau a gusturilor folosite să fie mult mai intensă decât la înghețata. Gelato se servește la temperaturi mai ridicate decât înghețata, ceea ce îi conferă o textură foarte catifelată. Pentru cei alergici la lactoză, gelato are superba opțiune de sorbet. Practic este opțiune validă pentru oricine.

Gelato vs Înghețată. O preferință personală

Nu v-am spus toate astea ca să vă conving să consumați gelato versus înghețată. E strict preferința mea personală. Doar că vă spun cu mâna pe inimă că rareori îmi iau doar o singură cupă.

Gelato în Sardenia

Prima mea experiență cu un gelato diferit față de ceea ce eram obișnuită a fost în Sardegna, unde, la sfârșitul unei cine unde am avut ocazia să gust feluri de mâncare pe care le consideram exotice pe atunci, am fost îmbiați cu gelato cu fenicul. Trebuie să recunosc că sunt curioasă gastronomic din fire, așa că îmi aduc aminte și azi gustul acela neașteptat de răcoritor și aromat.

Festivalul European al gelatierilor de la Florența

O altă experiență neașteptată a fost la Florența. Fericiți că am găsit bilete la galeriile Uffizi, am urcat în piața Michelangelo, să ne bucurăm de panorama binecunoscută a orașului. Am dat, în schimb, peste un festival de gelato. Mi-am petrecut restul după-amiezii degustând tot felul de gelato, de la cel clasic la combinații mai puțin întâlnite, cum ar fi cu turmeric sau spirulină. A rămas una dintre amintirile memorabile dintre vizitele noastre în Italia.

florenta gelato festival

Experiența venețiană Slow-Food

Nu vă ascund că am fost foarte impresionată și de gelateriile mișcării Slow food, prezente în diferite orașe italiene. Prietenul nostru venețian ne-a prezentat conceptul care stă la baza acestor gelaterii, și anume folosirea exclusivă a aromelor sezoniere. Adică nu poți mânca gelato de căpșuni în miezul iernii, atâta timp cât nu e vremea lor. Una peste alta, și gelato este o experiență gastronomică aparte, dacă ești deschis și ideii de gusturi inovative sau care ies din sfera gusturilor familiare. În ceea ce mă privește, promit solemn să rămân curioasă.

Cel mai bun gelato din Roma

Încercați să ghiciți cam câte gelaterii sunt la Roma. Mă leg de Roma pentru că cred că este o destinație pe care trebuie să o atingi măcar o dată în viață. Hai, încercați un număr…! Sunt peste 1400, da citiți bine, peste o mie patru sute de gelaterii. E greu să faci un top, dar cred că merită să încerci să ajungi măcar la cele din zona centrală, dacă te afli în vizită la Roma. Una dintre cele mai bune gelaterii, foarte bine cotată în căutarile internetului este ”Frigidarium”, unde găsești gusturi clasice, dar și inovative. Pentru mine a fost una dintre destinațiile pe care le-am căutat la pas, prin Roma.

Recunosc că în afara obiectivelor turistice, gelateriile bine cotate au fost altă atracție și motiv de hoinăreală prin Roma. De fiecare dată m-a așteptat o coadă, minute bune de așteptare, dar și o recompensă pe măsură. Bine cotată de locuitorii Romei este și ”Antica Gelateria Giolitti”, un punct de referință și pentru turiști, și care ia naștere cam pe la 1900. ”Il palazzo del freddo di Giovanni Fassi”, aflată lângă stația Termini își servește clienții de la 1880. ”Otaleg!”, adică gelato citit de la coadă la cap, pare a fi în trendurile actuale pe unul dintre primele locuri în preferințele romanilor, nu doar pentru gelato, ci și pentru produsele pe bază de gelato. L-am pus pe lista obiectivelor de vizitat la urmatoarea escapadă romană. ”Fatamorgana” are șapte puncte diferite de vânzare în Roma. Peste unul, cumva, trebuie să dați.

Gelato la mare – Lido di Jesolo

În anii în care alegem Lido di Jesolo ca și destinație de vacanță la mare ( motivele le găsiți în articolul de aici), vă spun sincer că plăcerea mea cea mai mare este să ies la plimbare în fiecare seară pe cea mai lungă faleză din Europa. De fiecare dată destinația mea e o gelaterie, câteodată aceeiași, câteodata una nouă. Dar de fiecare dată îmi întăresc singură convingerea că pentru mine gelato e cel mai bun desert!

CategoriesCălătorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *