P

Prăjitură cu urdă și scorțișoară

Prăjitură cu urdă și scorțișoară

Prăjitură cu urdă și scorțișoară

Spunem urdă și citim ricotta fiindcă e același lucru. Există ricotta de vacă și ricotta de oaie. La acest desert o folosim pe cea de vacă. Evident vorbim despre ricotta dulce, fără adaos de sare. O găsiți la supermarket pe lângă mascarpone sau la magazinele fabricilor de lactate. Eu am luat-o de la Lactitalia.

Sunt extrem de multe deserturi cu ricotta în Italia. Vorbim până la urmă de o țară cu mare tradiție în prelucrarea laptelui. Cum urda este de fapt un produs secundar, rezultat în urma meșteșugirii brânzeturilor celebre este totodată foarte accesibilă ca și preț.

Am menționat încă de la început că vorbim despre ricotta de vacă nu întâmplător. Credeți sau nu, și urda de oaie se folosește în cofetăria tradițională italiană. De exemplu, celebrii Cannoli sicilieni se fac în mod normal cu varianta din lapte de oaie.

Prăjitură cu urdă și scorțișoară indicații prețioase

Prăjitura de astăzi este simplă, țărănească. E parfumată cu unt, scorțișoară și lămâie și chiar dacă nu are un aspect deosebit, gustul este extraordinar. Puțina grăsime conținută de brânză transportă toate aceste arome și le amplifică.

Rețeta am găsit-o într-un comentariu de pe un site culinar italian. Doamna în cauză spune că e o rețetă din familia dumneaei pe care mama i-o făcea foarte des. Indicația este să se pună la cuptor într-o tavă cu diametrul de 24 de cm. Dacă e mai mică, se va coace în interior când e deja arsă la suprafață. Dacă tava e un strop mai mare de 24 de cm nu e problemă.

Despre cantitatea de praf de copt nu discut. Așa am găsit rețeta și de data asta așa o dau mai departe. Aluatul obținut va fi unul neobișnuit de tare pentru o prăjitură. Mixerul de mână o să amestece spre final la limita puterii. Nu-i problemă, așa e el.

Prăjitură cu urdă și scorțișoară

Prăjitură cu urdă și scorțișoară

  • Porții: 8
  • Dificultate: usor
  • Imprimare

Ingrediente

  • Ouă 4
  • Zahăr 300 g
  • Ricotta de vacă 500 g
  • Unt 150 g
  • Făină 350 g
  • Lămâie coaja rasă de la 1
  • Scorțișoară 1 linguriță și jumătate
  • Praf de copt 10 g
  • Zahăr pudră și scorțișoară pentru presărat la final

Indicații

  1. Topește untul într-o crăticioară și lasă-l la răcit până prepari restul.
  2. Unge o formă rotundă de 24-26 cm cu pereți detașabili cu unt rece.
  3. Rade coaja de la o lămâie, doar partea galbenă.
  4. Cu un mixer, bate ouăle întregi (fără coajă 😉 ) împreună cu zahărul și răzătura de lămâie.
  5. Când ai obținut o cremă aproape albă și lucioasă adaugă untul topit puțin câte puțin continuând să bați cu mixerul.
  6. Adaugă în compoziție ricotta/urda și continuă să amesteci cu mixerul.
  7. Adaugă peste făină scorțișoara și praful de copt și amestecă-le bine.
  8. Preîncălzește cuptorul la 170 de grade static, treapta medie la cuptoarele mai vechi.
  9. Pune treptat făina în aluatul cu ou și ricotta amestecând cu mixerul în forță. Când s- a încorporat o parte din făină, adaugă următoarea tranșă.
  10. Pune aluatul în tava unsă cu unt și dă la cuptor pentru 50-60 de minute. Încearcă aluatul dacă e copt cu o scobitoare.
  11. După ce scoți din cuptor prăjitura, lasă tava să se răcească 5 minute și desfă-o. Pudrează prăjitura cu scorțișoară și zahăr pudră.


Prăjitură cu urdă și scorțișoară

Merge de minune cu un bol de înghețată aleasă după gustul tău. Parfumul de scorțișoară e cu adevărat uluitor. Te duce cu gândul la sărbătorile de iarnă fiindcă așa te-ai obișnuit să asociezi lucrurile. Cu toate acestea ea se folosește în tot timpul anului la foarte multe deserturi din bazinul mediteraneean. Sigur te-ai întâlnit cu ea în foarte multe deserturi grecești.

Prăjitură cu urdă

Despre scorțișoară

Unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute, scorțișoara era utilizată în Egiptul Antic, în scopuri terapeutice și culinare, valoarea acesteia fiind atât de mare, încât era considerată mai prețioasă ca aurul. De asemenea, scorțișoara este menționată într-una dintre primele cărți despre medicina botanică, descoperită în China și datată în jur de 2.700 î.Hr. De-a lungul istoriei, scorțișoara și-a păstrat popularitatea și era unul dintre cele mai cunoscute și folosite condimente din Evul Mediu. Datorită popularității și beneficiilor, era unul dintre bunurile cele mai tranzacționate între Orientul Apropiat și Europa.

”Scorțișoara este un condiment care, pe lângă deliciile pe care ni le oferă în preparate din cele mai variate, are un rol important pentru sănătatea noastră. Există mai multe soiuri de scorțișoară, însă cea mai des întâlnită este cea de Ceylon, cunoscută încă din Antichitate, datorită proprietăților pentru sănătate și frumusețe. Chiar și în prezent este utilizată pentru a lupta împotriva diabetului, ca supliment în curele de slăbire și pentru a contracara stările gripale.

Aroma inconfundabilă a scorțișoarei se datorează unui ulei esential, care se ridică la 1% din compoziția sa. Uleiul se obține prin zdrobirea scoarței interioare a arborelui de scorțișoară și macerarea acesteia în apă de mare. Apoi, compusul obținut este distilat. O singură linguriță de scorțișoară conține 1,4 mg de mangan, un microelement cu rol important în absorbția calciului, în metabolizarea carbohidraților și grăsimilor și în întărirea sistemului imunitar. Uleiul esențial de scorțișoară este eficient împotriva microbilor, fiind ideal pentru tratarea răcelilor și a gripei.” Solarisplant.ro

Ricotta + scorțișoară = Love

Noi asociem scorțișoara aproape exclusiv cu mere, rareori cu perele. Amestecul între ricotta și scorțișoară este însă unul extraordinar. Este folosit foarte des în Italia. Desertul de care o să te lovești cel mai sigur este tarta. Tarta din aluat dulce sfărâmicios este umplută cu un amestec de ricotta, zahăr și scorțișoară.

Cele mai cunoscute prăjituri cu ricotta din Italia sunt așa numitele crostate. Noi le numim tarte. Cu toate acestea, pentru că urda este un ingredient atât de iubit, sunt foarte multe rețete în care se folosește.

Eu am denumit una dintre ele Prăjitură cu urdă I deși în original ea se numește Torta con ricotta.

De final, ce să-ți mai spun? Vrei să mănânci bine? Pune mâna și gătește!

CategoriesFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *