Paste cu ton

Paste cu ton.

Conserva de ton este unul dintre ingredientele des folosite în Italia. Fără a se face exces aceasta îmbogățește destul de multe aperitive și salate, dar oferă și o farfurie rapidă și gustoasă de paste. O dovada este și numărul mare de reclame care au în centru acest produs, unele dintre ele rămase chiar adevărate simboluri culturale.

Aceste paste cu ton de inspirație italiană le-am făcut foarte des atunci când am intrat în casă obosiți și nu am avut chef să mâncăm din cuțit. Au fost testate și pe destui prieteni care s-au arătat foarte încântați de gustul lor și le-au adoptat rapid.

Nu sunt adeptul gătitului în fugă, iar bucătăria italiană sugerează exact opusul. De la ingrediente la feluri de mâncare, totul are la baza gustului extraordinar, timpul.

Când te grăbești rău de tot, aceste paste extrem de gustoase te vor scoate foarte rapid din impas. În plus nu necesită cunoștințe deosebite de bucătărie.

Din nou îți spun că este foarte important ca ingredientele să fie de calitate, de la ton la roșii, de la măsline la oregano.

Hai să le facem!

Paste cu ton

Paste cu ton

 • Porții: 2
 • Dificultate: ușor
 • Imprimare

Ingrediente

160 g spaghette no.5

1 conservă de ton în ulei de măsline 160g

1 ceapă medie 60g

150 g sos roșii zdrobite

60 g măsline fără sâmburi

2 lingurițe oregano

ardei iute opț.

sare

zahăr

piper

Indicații

 1. Se pune la fiert apa cu sare pentru paste
 2. Se desface conserva de ton și se scurge ulei de măsline din ea cât să acopere fundul tigăii pusă pe foc mediu
 3. Se toacă ceapa mărunt și se pune în tigaie împreună cu o linguriță de oregano și ardeiul iute. Se lasă la foc mediu până devine aurie
 4. Se adaugă tonul sfărâmat si se amestecă pe foc un minut ca să aromeze bine uleiul.
 5. Se adaugă sosul de roșii și se amestecă și el un minut. Se pune o linguriță de zahăr și a doua linguriță de oregano. Se adaugă și măslinele.
 6. Se lasă de data aceasta la focul cel mai mic pentru 10 minute, adică până se fierb pastele. După aproximativ 5 minute se pune un polonic mic din apa cu amidon în care fierb pastele și se amestecă. Sosul devine astfel legat și cremos. La final se gustă, se adaugă piper proaspăt măcinat și sare dacă mai e nevoie.
 7. Se pun pastele în apa sărată care clocotește și se lasă la fiert conform indicațiilor de pe cutie. Când sunt aproape gata, se scurg și se amestecă viguros cu sosul.

După cum spuneam sunt ușor de făcut, dar sunt convins că dacă vă place tonul o sa fiți cuceriți de pastele astea.

De final îți mai spun să nu te ferești de oregano, dar nici să nu faci abuz. Când îl vei pune într-o mâncare gustul ți se va părea brusc ”foarte Italian”. Dacă ești pasionat de mâncarea din Peninsulă e musai să îl ai printre condimente. E ieftin, are o aromă de vis și face mâncarea mai ușor digerabilă.

Când să-l pui o să-ți  spun eu. Știu că e tentant, dar nu merge în orice. Până una-alta, când ieși în oraș să îți iei o cantitate generoasă, când se pune, se pune.

CategoriesPaste Pește
 1. Pingback:Paste cu ton și lămâie - Costin Bărbuț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *