Penne all’Arrabbiata

Penne all’Arrabbiata.

Pastele arrabbiata nu există! Iată un bun punct de plecare în a înțelege că bucătăria italiană are ”fazele ei fixe”, așa cum și noi le avem pe ale noastre. Dacă ți-aș propune o rețetă de mici cu carne amestec pui-porc? Bine, nu m-aș mira să i se pară cuiva o idee interesantă. Nu, oameni buni, există lucruri care în bucătărie pur și simplu nu se fac. Sunt tabu. De cele mai multe ori există motive în spatele acestor idei fixe. În rarele cazuri când lucrurile țin strict de tradiție recomand să rămânem cuminți pe aceeași poziție și așa cum nu fluierăm în biserică să nu punem nici tagliatelle în sosul de arrabbiata, doar penne.

În bucătăria italiană diferitele forme de paste nu se folosesc la întâmplare. Unele se pretează la sosurile simple și foarte fluide, altele la cele mai groase, sunt forme mai degrabă potrivite pentru sosurile de carne și sunt anumite paste pentru salate. Diferențele de utilizare vin și în funcție de zona în care s-a născut un anume fel de mâncare. Despre toate acestea am să-ți spun însă într-un articol special dedicat subiectului.

Acest fel de paste este specific bucătăriei din Roma, dar este răspândit în întreaga zonă Lazio. Face parte din ceea ce se numește ”cucina povera” adică ”bucătăria săracului”. Ingredientele sunt puține și ieftine, dar relația dintre ele și modalitatea de gătire dau naștere unui fel de mâncare foarte gustos.

”Cucina povera” este legată indisolubil de calitatea excelentă a materiei prime. Este similar cu zicala românească: sunt prea sărac ca să îmi permit ceva ieftin. Din acest motiv, când scriu ulei de măsline extravirgin nu o fac fiindcă sună bine, ci fiindcă are gust foarte bun, pe lângă proprietățile unice.

Penne all’Arrabbiata

Penne all'Arrabbiata

 • Porții: 2
 • Dificultate: ușor
 • Imprimare

Ingrediente

320 grame de penne rigate

400 grame roșii decojite

1 cățel mare de usturoi

1-2 ardei iuți peperoncino sau jumătate de linguriță zdrobiți

1 legătură de pătrunjel

50 de grame brânză de oaie maturată (Pecorino)

ulei de măsline extravirgin

sare

zahăr

Indicații

 1. Puneți roșiile fără pieliță într-un castron și zdrobiți-le bine de tot cu furculița
 2. Puneți o tigaie potrivită pe foc mic, puneți ulei cât aproape să acoperiți fundul tigăii
 3. Adăugați usturoiul înteg, zdrobit doar cu latul lamei cuțitului
 4. Adăugați ardeiul iute
 5. Lăsați la foc mic pentru 2-3 minute până usturoiul începe să sfârâie și capătă o ușoară culoare galbenă. Dacă devine maro închis, uleiul devine amar și bun de aruncat, așa încât, atenție!
 6. Adăugați roșiile, sare după gust și jumătate de linguriță de zahăr, puneți imediat un capac fiindcă sare pe tot aragazul și lăsați la același foc mic pentru 10 minute.
 7. Puneți penne-le la fiert conform indicațiilor de pe ambalaj. Apa să fie multă, sărată și să clocotească când puneți pastele.
 8. Cu un minut înainte de termenul indicat pe ambalaj, scoateți pastele din apă cu o sită și mutați-le în sos. Adăugați și jumătate de polonic din apa în care au fiert și amestecați totul bine pentru un minut.

Serviți pastele calde, presărate cu frunze de pătrunjel tocate fin și brânză rasă.

Recomandarea mea este să folosiți roșii proaspete fără pieliță, dar nu este greșită nici utilizarea celor conservate corect pentru anotimpul rece. Decât roșii fără gust, fără zaharuri suficiente, mai bine cele din conservă culese la momentul lor ideal.

Paste picante

Arrabiatto înseamnă nervos, așadar acesta este un fel de paste care pune sângele în mișcare. Sunt foarte bune când vine frigul, ardeiul iute pune sângele în mișcare, iar fundalul de usturoi dă un gust cald. Deși mie îmi place să mănânc foarte picant și vara, acum s-a nimerit să le fac chiar la acest moment. Sunt perfecte după o plimbare cam friguroasă de sâmbătă prin oraș și pe malul apei, când nu ai chef să te oprești în restaurante pline, dar nici nu îți arde să petreci prea mult timp în bucătărie.

Dacă îți plac pastele picante, ai aici rețeta clasică de Aglio, olio, pepperoncino.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *