Supa cu zdrențe originală/Stracciatella alla romana.
Ca să nu intrăm total confuzi în problemă spunem de la început că straccio în italiană, deși are multe sensuri, se poate traduce și ca rupturi, resturi, zdrențe.
Al doilea fapt demn de menționat este că, foarte probabil, supa de zdrențe a ajuns la noi pe filieră italiană. Cu toate că ideea putea să apară oriunde în lume, e greu de crezut că s-ar fi născut la noi sub exact același nume, mai ales că tradiția ei în Italia centrală e una extrem de serioasă.
Al treilea lucru pe care țin să-l spun este că la noi a pierdut elementele esențiale pe sistemul ”las că merge și-așa”. A pierdut brânza veche și reacția ei la fierberea în supă, a pierdut aroma puternică de nucșoară și a rămas în fapt doar oul. Suntem fără îndoială o țară a esențelor. Nu întotdeauna avem dreptate, totuși.
Stracciatella alla romana e în fapt o supă de carne în care sunt adăugate cu generozitate bucățele de ou cu parmezan oarecum topit, condimentate cu nucșoară. Gustul ei este cu adevărat extraordinar, motiv pentru care este deosebit de apreciată în întreaga Italie.
Pentru cei care se întreabă care e legătura cu înghețata spun că da, aceasta din urmă și-a luat numele de la supă și nu invers. Rețeta de înghețată a apărut în 1961 la Bergamo sub semnătura lui Enrico Panattoni.
Supa cu zdrențe originală/Stracciatella alla romana.
Stracciatella alla romana
Ingrediente
1 l de supă găină/vită
4 ouă
100 gr parmezan ras
nucșoară rasă după gust
sare
Indicații
- Radeți fin parmezanul
- Bateți cele 4 ouă într-un bol cu un praf de sare
- Adăugați parmezanul și nucșoara proaspăt rasă și amestecați bine
- Aduceți supa la clocot și turnați în fir subțire amestecul de ou și parmezan, amestecând ușor în oală cu un tel.
- Lăsați să fiarbă 5 minute ”spărgând” din când în când cu telul acumulările prea mari
Minestra del Paradiso
Această supă este atât de bună încât în zona Bologna poartă denumirea de Minestra del paradiso
În zona Romagna se numește tardura sau tritura și este considerată o supă luxoasă care se mănâncă în primul rând la sărbători. De altfel în zona centru-nord a Italiei reprezintă primul fel tradițional la Paști.
Cel mai bine e să o încercați prima oară atunci când vă rămâne supă de pui sau de vită fără adaosuri. Nici nu mă gândesc să vă zic să nu mai mâncați supa cu tăiței sau cu găluște de griș. Vreau doar să vă spun că mai există o varianta și e foarte bună.
Îți las mai jos și rețeta celebrei supe bolognese Tortellini in brodo.
Pingback:Costin Bărbuț - Supă de pui corectă – bază