Chifteluțe de spanac și urdă marinate.
Amestecul de ricotta și spanac este unul clasic în bucătăria italiană. Multe sunt felurile de mâncare la care se folosește, de la paste simple, la cuptor, lasagna până la tarte și aperitive.
Spanacul
Spanacul e o frunză plină de elemente nutritive și are calitatea de a se conserva cu succes prin congelare. Din pricina asta poate, foarte des, italienii îl consumă și simplu ca și garnitură tot timpul anului. Dacă la noi cartoful e aproape omniprezent, în Peninsulă el apare în proporție egală cu alte legume. Nu știu dacă e bine sau rău, e doar o chestiune de gust.
Ricotta
Ricotta este același lucru cu urda noastră, dar și aici consumul este diferit. Industria brânzei din Italia este una uriașă, iar urda este un produs aproape rezidual, ultimul pas înaintea zerului curat. Totuși nu acesta e motivul pentru care este atât de apreciată. După cum vă spuneam și altă dată, italienii evită instinctiv grăsimile. Le consumă rar și în cantități care pentru noi par infime. Ricotta e o brânză cât se poate de slabă, iar tradiția folosirii ei este extrem de bogată.
Chifteluțele de azi sunt și ele un clasic al bucătăriei italiene. Sunt fragede, cu gust proaspăt și ușor, iar modul de servire propus de mine astăzi le aduce doar un plus de viață.
Nu au fost atât de ”exportate” pentru că nu sunt specifice bucătăriei de restaurant, ci celei casnice.

Aveți aici rețeta de chifteluțe prăjite. Totuși, de data asta, eu le-am făcut la cuptor. Despre timp și temperatură vă las o notă la sfârșitul rețetei și alegeți voi.
Chifteluțe de spanac și urdă marinate
Chifteluțe de spanac și urdă marinate
Ingrediente
Pentru chifteluțe
250 g spanac
250 g ricotta (urdă)
50 g Grana Padano
40 g Pesmet
1 cățel de usturoi
1 ou
făină și pesmet pentru pane
ulei de măsline
ulei de floarea soarelui pentru prăjit
sare și piper
Pentru sos
250 ml roșii pasate
½ ceapă
1 cățel de usturoi
1 linguriță de oregano uscat
ulei, sare, zahăr și piper
Indicații
- Spălați spanacul, curățați usturoiul, puneți urda într-o sită la scurs
- Într-o oală puneți 3 linguri de ulei de măsline și cățelul de usturoi curățat și zdrobit doar cu latul cuțitului. Când începe să prindă un strop de culoare usturoiul, adăugați spanacul și gătiți până dispare toată apa lăsată de acesta, aproximativ 5 minute.
- Aruncați usturoiul și puneți spanacul într-o sită. Cu ajutorul unei linguri stoarceți-l bine de lichidul rămas. Lăsați-l să se răcească.
- Tocați spanacul nu foarte mărunt și amestecați-l bine cu ricotta scursă și ea de lichid și cu brânza Grana rasă. Gustați și reglați gustul de sare și piper. Acum adăugați și cele 40 de grame de pesmet pentru o consistență mai fermă.
- Faceți din compoziție chifteluțe mici și rotunde de aproximativ 20 de grame.
- Bateți oul, puneți câteva linguri de făină într-o farfurie și câteva de pesmet în alta.
- Treceți chifteluțele una câte una prin făină, ou și pesmet și puneți-le pe o tavă.
- Dați tava la frigider pentru 30 de minute, timp în care faceți sosul.
- Într-o tigaie largă puneți 3-4 linguri de ulei de măsline, ceapa tocată fin, usturoiul zdrobit și ardeiul iute uscat. Căliți 3-4 minute la foc mic având grijă să nu se ardă.
- Adăugați roșiile pasate, o linguriță rasă de zahăr, și una de oregano. Reglați de sare și piper și lăsați la foc foarte mic 10 minute.
- Între timp, într-o oală mică, dar înaltă încingeți uleiul de floarea soarelui la 170 de grade. Cantitatea trebuie să permită chiftelelor să fie deplin scufundate. Când introduceți în el coada lingurii de lemn, aceasta face repede bule împrejur.
- Prăjiți chifteluțele în tranșe de câte 3 până capătă o culoare ușor aurie și scoateți-le pe șervețele absorbante.
- Puneți sos în fiecare farfurie, chifteluțe calde și eventual mai radeți peste un pic de Grana Padano.
Aceste chifteluțe se pot face și la cuptor. Temperatura este de 200 de grade fără ventilație, timpul 20 de minute.













Chifteluțe de spanac și urdă marinate
E o rețetă care cere un strop de migală, dar preocuparea pentru mâncare bună în Italia face ca timpul alocat gătitului în viața de zi cu zi să fie unul mai generos. Dacă îi cunoașteți o să constatați cu oarecare uimire că nu au fost ”cuceriți” de internet și rețelele de socializare ca restul populației occidentale. Preferă fără urmă de îndoială conversația veselă și activitățile în aer liber.
Gătitul e o chestie veselă când se face cu familia sau prietenii împrăștiați prin bucătărie și e cu siguranță mai aducător de fericire decât holbatul în ecrane, ore, după ore, după ore. Încercați!
Dacă ”moartea ta” sunt chifteluțele, te înțeleg și îți las AICI rețeta mea de chifteluțe de somon.
Pingback:Tagliatelle cremoase cu urdă și ciuperci - Costin Bărbuț