T

Torta stracciatella/Prăjitură stracciatella

Torta stracciatella

Așa cum vă spuneam într-o rețetă anterioară, majoritatea deserturilor italiene sunt simple. Motivul principal poate să fie că toate aceste dulciuri din aluat moale sau foietaj, alături de biscuiți și pișcoturi cu forme, culori și arome diferite se mănâncă la micul dejun. Dacă se consumă după-amiază sunt de obicei tot o discretă companie pentru unul dintre cele patru espresso zilnice.

Locul rezervat în mod tradițional desertului în Italia este ocupat fie de înghețată, fie de granite sau băuturi tari pe bază de plante sau fructe.

Această ”torta” moale cu parfum de unt și vanilie ascunde în ea plăcuta surpriză a bucățelelor de ciocolată semi-topită. E companie bună pentru cafea, dar și pentru o lingură generoasă de înghețată de fistic Sicilian.

Rețeta este una simplă, de bunică italiană care prepară ceva dulce în după-amiezele în care restul casei doarme liniștită. Vă recomand să o faceți fără înlocuiri sau schimbări care v-ar putea tenta. Mai pe șleau spus: nu înlocuiți untul cu ulei, fiindcă la prăjituri nu e absolut niciodată ”tot aia”!

Prăjitură stracciatella

  • Porții: 6-8
  • Dificultate: ușor
  • Listare

Ingrediente

270 g făină

180 ml lapte

120 g unt

160 g zahăr

2 ouă

1 plic praf de copt

1 pliculeț zahăr vanilinat

80 g ciocolata preferată

1 praf de sare

zahăr pudră

Indicații

  1. Scoateți untul din frigider cu o oră înainte de a vă apuca de preparat prăjitura
  2. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade, treapta medie la cele fără afișaj
  3. Încălziți ușor laptele
  4. Frecați untul cu zahărul până obțineți o cremă cu puține cristale de zahăr
  5. Adăugați primul ou și amestecați până la omogenizarea deplină, apoi pe următorul și procedați la fel
  6. Adăugați zahărul vanilinat
  7. Încorporați făina lingură cu lingură, alternând cu câte un pic din laptele călduț
  8. Spargeți ciocolata în bucățele mici și încorporați-o în compoziție amestecând ușor
  9. Turnați compoziția într-o formă pentru copt blatul cu diametrul de aprox. 24 de cm, tapetată cu unt și făină
  10. Dați la cuptor pentru 45 de minute. Încercați dacă e coaptă cu o scobitoare. Aceasta trebuie să iasă fără urme lipicioase în afară de ciocolată.
  11. Lăsați să se răcească și pudrați cu zahăr pudră

Rețeta asta ne-a dat-o prietena noastră Mirela. E mereu interesată de chestii noi și bune de gătit și, spre deosebire de majoritate, chiar le face. Cantitățile dictate de ea le-am respectat întocmai, așa cum și ea a făcut când a găsit rețeta.

Din punctul nostru de vedere asta e cheia succesului în cofetărie: nu schimba, nu improviza, nu fă pe deșteptul când e vorba despre desert!

CategoriesFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *