Paste cu broccoli.
Pastele cu broccoli au un gust proaspăt, puternic aromat și picant. Ele sunt doar o consecință veselă a pastelor aglio, olio și peperoncino. Dacă le iubești pe cele din urmă și nu te numeri printre cei care strâmbă din nas copilăros la broccoli, o să le prepari foarte des.
De obicei îți recomand 80 de grame de paste de persoană. În acest caz te sfătuiesc să ridici cantitatea la 100 de grame. De ce? Neavând grăsimi în afara uleiului de măsline sunt foarte ușoare. Pentru că sunt minunate, o cantitate mai mică o să te lase nesatisfăcut. Dacă nu ești genul care mănâncă în general foarte puțin, e posibil ca la 80 de grame de paste să mori de foame. Nu risca!
Sfaturi
În bucătăria italiană e un obicei împământenit, se scoate mugurele usturoiului. Acesta e cel responsabil pentru gustul mai agresiv și pentru mirosul neplăcut. Taie usturoiul în două pe lung și scoate miezul verzui cu degetele sau cu ajutorul cuțitului.
Cantitatea de ardei iute o adaptezi gustului tău, dar te rog să nu-l elimini în totalitate. Are un rol foarte important atunci când ingredientele sunt puține. Poți să folosești ardei iute proaspăt sau uscat.
Unora le place și o mână de parmezan pe aceste paste. Eu nu folosesc, dar nici nu mi se pare o crimă. Mâncarea este și despre gustul fiecăruia și după cum știm, asta nu se prea discută.
Paste cu broccoli
Paste cu broccoli
Ingrediente
- Spaghete 200 g
- Broccoli 200 g
- Usturoi un cățel mare sau doi medii
- Ardei iute după gust – 1 peperoncino
- Ulei de măsline extravirgin
- Sare după gust
- Parmezan opțional
Indicații
- Curăță și clătește broccoli dacă e proaspăt, taie-l bucăți mici, nu trebuie mărunte și pune-l la fiert până se înmoaie în apă clocotită și sărată. Cam 10 minute după ce fierbe.
- Între timp, curăță usturoiul de coajă și mugurele interior. Toacă ardeiul iute și usturoiul felii.
- Scoate broccoli cu o sită din apă și lasă-l de-o parte. Pune pastele la fiert în acea apă.
- Pune într-o tigaie ulei de măsline cât să acopere fundul vasului, adaugă usturoiul și ardeiul iute și pune la foc mic.
- Când usturoiul a căpătat culoare ușor galbenă pune broccoli. Ai grijă! Dacă e maro totul va deveni extrem de amar și trebuie să o iei de la capăt.
- Adaugă un pic de apă de la paste. Amestecă bine, rupe cu lingura de lemn, bucățile mai mari și așteaptă 2 minute să se aromatizeze totul. Nu lăsa sosul să scadă extrem. Adaugă câte puțină apă. Gustă și reglează de sare!
- Dacă pastele sunt gata, pune-le în tigaie și amestecă bine de tot 1 minut. Uleiul în contact cu amidonul lăsat de paste trebuie să formeze o emulsie.
- După cum spuneam, poți să-ți adaugi parmezan peste pastele din farfurie.
Paste cu broccoli
Broccolini vs. Broccoli vs. Broccoli Rape
De ce îți spun asta? Pentru că o să întâlnești aceste paste cu oricare dintre aceste variații. Nu sunt același lucru și nu au chiar același gust. Dacă ai ocazia, încearcă-le și pe celelalte. Eu am ales leguma pe care o întâlnești mai des la noi.
Broccoli, Brassica oleracea, este leguma din familia cruciferelor din care fac parte și legume precum varza, conopida, ridichile sau gulia, bogată în glucide, calciu, magneziu, zinc și potasiu. Este foarte sărac din punct de vedere al caloriilor, dar bogat în vitaminele C și K.
Arată așa cum l-ai văzut pe rafturi. E asemănător conopidei, dar are culoarea verde închis.
Broccolini, Brassica oleracea este lung, înalt, cu o inflorescență mult mai mică. Compensează printr-un gust mai dulce, rafinat și delicat. Este de fapt un hibrid de broccoli și broccoli chinezesc(kai lan).
O să îl găsești în aceleași rețete în care are loc broccoli și îl poate înlocui.
Așa numitul Broccoli rape, Brassica rapa ruvo, îl întâlnești în italiană cu numele Cime di rapa. Face parte din familia Crucifere, dar gustul e amărui. Tulpinile, sunt oarecum lungi, cu frunze late și doar un smoc din inflorescența de la broccoli. E folosit la alte rețete și nu le înlocuiește pe primele două.
Și mâncat și deștept
Încerc să te țin și informat. Dacă nu te interesează prepară doar rețeta. O fac pentru că am fost întrebat de cineva dacă mai vorbesc și despre altceva în afară de mâncare. Pe loc am răspuns că și de băutură. Acum încerc să mai rafinez lucrurile.
În altă ordine de idei. Folosesc deseori broccoli ca și garnitură la pește, mai ales pentru somonul la grătar.
Îl pun 5 minute să fiarbă în apă deja clocotită. Îl scurg de apă. Pun în aceeași cratiță 50 de grame de unt, un cățel de usturoi tăiat fin și o mână de măsline fără sâmburi. Imediat ce s-a topit untul adaug broccoli, amestec foarte bine, opresc focul și pun capac până e gata peștele. Mereu uit să pun sare. Și acum am uitat să-ți spun. 🙂
Îți place broccoli?
Știu că foarte mulți români refuză să mănânce broccoli. Consider că e o chestiune de obișnuință. Până la urmă gustul nu e atât de diferit de cel al conopidei și nici nu are vreo textură ciudată. Dacă dimpotrivă, tu te numeri printre cei care iubesc această legumă îți recomand și altă rețetă.
Această supă cremă de broccoli e minunată, mai ales în zilele mai reci. E foarte bună și primăvara când organismul are nevoie de vitamine și minerale.
De final, ce să-ți mai spun? Vrei să mănânci bine? Pune mâna și gătește!
Pingback:Linguine cu roșii cherry și mozzarella - Costin Bărbuț
Pingback:Supă cremă de broccoli - Costin Bărbuț
Pingback:Spaghetti aglio olio e peperoncino - Costin Bărbuț