Trufe de ciocolată.
Trufele de ciocolată sunt o poveste foarte delicată. Ciocolata e una dintre minunile lumii. Una capabilă să schimbe starea unui om la 180 de grade. Nu e lucru de glumă! Atunci când acel ceva învăluitor mai are și o consistență ciudată și anume de cremă care poate fi mușcată, lucrurile devin ușor amețitoare.
S-a născut pe la 1895 în Franța la Chambery, în cofetăria Dufour. Renumele mondial îl câștigă însă câțiva ani mai târziu când cofetăria își deschide o filială la Londra. La momentul nașterii, în stabilimentul cu dulciuri lucrau împreună, francezi, elvețieni și italieni. Povestea spune că ideea a aparținut, în mod evident, cofetăresei Nadia Maria Petruccelli, adică Italiei.
În general, trebuie să înțelegi în viața asta că ceea ce nu a fost inventat de daci, a fost inventat de italieni. Restul lumii are doar un rol secundar și anume acela de a se mira și a cumpăra din abundență aceste minuni.
La un moment dat, trufele au migrat din Franța în Italia, acolo unde le e de fapt locul. Marii fabricanți de dulciuri Sebaste înlocuiesc smântâna dulce în care se topește ciocolata cu cremă de alune, luând naștere trufa italiană, ruda bogată și inteligentă a trufei normale.
În același sens eu m-am gândit să adaug în ciocolată gustul sărbătoresc al nucilor autohtone completat cu ceva răzătură de portocale.
Topirea ciocolatei în cremă de nucă românească și realizarea trufei dacice rămâne însă în sarcina cuiva cu aparatură mai avansată, capabilă să transforme nuca în cremă și nu în măcinătură fină.
Trufe de ciocolată
Trufe de ciocolată
Ingrediente
200 gr ciocolată alimentară peste 50% cacao
100 ml smântână dulce
150 gr nucă măcinată foarte fin
Răzătura de la 1 portocală bio
Cacao pentru învelire
Indicații
- Păstrați la o parte 2 linguri de nucă măcinată pentru învelit trufele
- Puneți un bol cu smântâna la bain marie și încălziți-o ușor
- Tocați ciocolata și adăugați-o în bol
- Când ciocolata începe să dea semne de topire amestecați-o în smântână până devine cremă
- Adăugați coaja rasă de portocală și nuca măcinată foarte fin și mai amestecați un pic
- Lăsați bolul la temperatura camerei să se răcească 5 minute
- Cu ajutorul unui mixer amestecați pe viteză medie 3 minute
- Dați crema pentru o oră la rece, în frigider, acoperită cu folie alimentară
- Luați din cremă cu mâna și faceți biluțe de dimensiunea dorită.
- Tăvăliți o parte prin nucă și o parte prin cacao.
Trufele de casă, un cadou minunat
Trufele se fac destul de simplu și dincolo de faptul că sunt foarte bune sunt și de mare efect.
Ele reprezintă și un cadou inedit atunci când sunt făcute în casă. Noi de exemplu le-am făcut de Crăciun și le-am oferit celor dragi în cutiuțe de tablă în acord cu Sărbătorile.
Oamenii chiar s-au bucurat.
Dacă iubești ciocolata, găsești AICI o rețetă extraordinară de prăjitură/tort cu ciocolată albă și zmeură.
Mno, asta fu, arrivederci și sanatati!