Paste carbonara cu creveți

Carbonara cu creveți.

E plină de savoarea mării, parfumată cu piper și învăluită de cremozitatea specifică pastelor Carbonara. Rețeta  e opera unui ilustru neamintit. I-a atras atenția lui Luca Papagallo care a preparat-o. La rândul meu am găsit-o interesantă. Comparată cu tinerele ei surori: carbonara cu fructe de mare, carbonara cu pește, pare sănătoasă la cap.

Carbonara con gamberi

Carbonara ”di mare” circulă de ceva ani în IItalia. A apărut pe meniurile multor restaurante. Suscită însă discuții. Una dintre legile ”purității gustului” din Peninsulă este că nu se combină fructele de mare cu brânza. Sună logic la prima vedere, dar bucătăria modernă este în căutare de noi însoțiri de arome.

Evident este necesar ca lucrurile să fie făcute cu cap. Când eram mic, îmi povestea mama că la stabilirea unui diagnostic medical etapele sunt următoarele. Mai întâi faci pe prostul, pe urmă faci pe deșteptul, totul e să nu faci pe tâmpitul. Bucătăria inovativă trebuie și ea abordată la fel.

Paste carbonara cu creveți

Creveți vs Guanciale

Motivul pentru care această variantă atrage atenția este minima asemănare dintre creveți și guanciale. Da, există. Guanciale este materia primă a pastelor Carbonara. E slănină de la gușa porcului maturată în sare și mult piper măcar 7 luni. Nu e afumată. Sarea și perioada lungă dau un gust dulce produsului. Iată asemănarea. În momentul preparării bucățelele de guanciale trebuie să rămână crocante la suprafață și moi înăuntru. Această textură se poate obține și la creveți.

Adăugând piper din belșug, ne apropiem mult de guanciale și cu marinii creveți. De altfel, esența carbonarei este aroma puternică de piper. În restaurante familiile cer pentru copii fără piper. Eu i-aș pedepsi și le-aș scoate și guanciale dacă tot sunt așa plini de grijă pentru sănătatea celui mic. Da, pentru ei se poate pune mai puțin, dar nu deloc.

Zic să trecem la rețetă și mai povestim pe urmă.

Carbonara cu creveți

Carbonara cu creveți

  • Porții: 2
  • Dificultate: usor
  • Imprimare

Ingrediente

  • Paste 160 g
  • Ouă 2 gălbenușuri
  • Creveți congelați cozi 180 g
  • Parmezan ras 100 g
  • Ulei de măsline 50 ml
  • Piper măcinat 2 lingurițe
  • Sare după gust

Indicații

  1. Încinge tigaia cu uleiul de măsline.
  2. Adăugă creveții congelați presărați cu sare și jumătate din cantitatea de piper și frige-i până se evaporă apa și se rumenesc puțin – aprox. 4-5 minute. Când sunt gata lasă tigaia de-o parte.
  3. Pune apa la fiert, adaugă o linguriță plină de sare când clocotește. Pune pastele și fierbe-le conform timpului indicat pe ambalaj.
  4. Între timp, amestecă gălbenușurile de ou cu parmezanul și restul de piper. Freacă-le bine cu lingurița până devin o cremă omogenă. O să iasă destul de tare. Așa trebuie să fie. Nu-ți fă griji!
  5. Când pastele s-au fiert al dente, scoate-le în tigaia cu creveți. Pune-le pe foc și adaugă un polonic de apă de la paste. Amestecă 2 minute viguros pe foc mediu. Această amestecare îți va oferi o primă cremozitate. Amidonul din paste, în contact cu uleiul emulsionează. De-aia vezi bucătarii italieni că ”trag” violent de tigăi. Acum lasă cratița la o parte de pe foc pentru 1 minut. Acest timp servește la ușoara răcire a pastelor înainte de adăugarea gălbenușului. În caz contrar acesta se face imediat omletă.
  6. Adaugă amestecul de gălbenuș cu parmezan. Amestecă din nou violent pentru un minut.
  7. La servire poți să adaugi piper suplimentar. Acesta este farmecul pastelor carbonara.


Paste carbonara cu creveți

Carbonara cu creveți

La ingrediente am indicat, vai, creveți congelați. Eu am mai multă încredere în aceștia. Alternativa, dacă nu ai primit azi noapte duba cu marfă proaspătă din Italia sunt cei decongelați și puși în frigiderul de la supermarket. Nu înțeleg exact care e marele câștig pentru client, dar poate înțelegi tu. În cazul acesta două minute la foc viu sunt suficiente pentru creveți perfecți. Ca aproape toate fructele de mare, creveții au o hibă. Dacă îi prăjești un strop mai mult decât e cazul se întăresc. Din punctul acesta de vedere par rude cu vita, dar nu sunt.

Parmezanul

La rețeta asta e musai să folosești parmezan. La cea clasică se folosește fie pecorino, fie un amestec de pecorino cu parmezan sau Grana. De ce. Îți povesteam mai demult diferențele dintre aceste brânzeturi. Pecorino este numele generic dat brânzeturilor de oaie maturate din Italia. La rețeta originală de carbonara se folosește numai aceasta. Așa e tradiția în Lazio, locul lor de naștere. Spuneam că ele sunt rezultatul pastelor Gricia cărora li se adaugă ou. La rândul ei Gricia este urmarea ciobăneștilor Cacio e peppe. De aici vin regulile, nu din demență de bucătar.

Amestecarea creveților cu brânză de oaie ar fi o demență. Vine și ea, dar încă nu am ajuns acolo. Parmezanul e din lapte de vacă și e maturat extrem. Atât teoretic, cât și practic nu mai are lactoză. Gustul e sărat, matur, dar cumva neutru.

Paste carbonara cu creveți

Carbonara di mare

O altă carbonara cu produse din mare pe care o agreez este cea în care se combină somonul cu tonul și cu peștele spadă. Împreună fac o magie și treburile ies bine. Somonul e plin de grăsime bună și are textură foarte moale. Tonul este mai cărnos, iar peștele spadă are o aromă aparte. Adăugând același nelipsit piper obținem ceva bun. Pentru rezultate perfecte mai are câteva mici secrete. O să vi le spun când o să apuc să prepar și această rețetă.

Dacă nu ai mâncat până astăzi creveți îți urez bun venit. Dacă ai mâncat la restaurant eu zic să te iei de ei și acasă. Nu e mare lucru. Exisă rețete clasice cum e cea de Linguine cu dovlecei și creveți sau altele mai aparte.

Cert este că și dacă ți se pare că dai ceva mai mulți bani pe creveți sunt spornici. Punga ai, dacă ai grijă de ea și o închizi bine o să-ți ajungă pentru multe feluri de mâncare. Mai important decât orice, îți vor aduce vacanța în casă.

CategoriesPaste
  1. Pingback:Carbonara cu cârnați - Costin Bărbuț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *