P

Pui la cuptor cu lămâie

Pui la cuptor cu lămâie

Pui la cuptor cu lămâie.

Puiul la cuptor cu lămâie e un fel de mâncare parfumat și aromat. În această rețetă am prevăzut din start și garnitura. Sfinții cartofi. E un amestec de picant cu proaspăt, cărniță fragedă în timp ce unicul cățel de usturoi nu se simte. El are doar rolul de fundal ”cald” pentru restul ingredientelor.

De data asta nu vrem la marinare reacția dintre sare și zeama de lămâie. Din acest motiv, aveți grijă și nu adăugați sare de la început. O vom presăra pe cartofi și pui înainte de introducerea în cuptor.

Piperul și ardeiul iute

Piperul nu lipsește întâmplător. În Italia, acest condiment nu se pune în fiecare mâncare cum se întâmplă la noi. Aproape mereu, acolo unde există ardei iute nu veți întâlni și piperul. Nu, nu este vorba că sunt două lucruri picante. E vorba despre respectul pentru gustul, aroma, parfumul ardeiului iute. Noi nu prea dăm doi bani pe aspectul acesta. Ne ducem direct la gradul de iuțeală și scoatem sunete bărbătești în timp ce ne transpiră ciorăpeii.

Când vor ajunge pe piața românească ardei iuți de calitate încercați să îi mirosiți și gustați. Veți simți că fiecare are un parfum și o aromă bine-definite. Pepperoncino de Calabria sau cel de Sicilia au iuțeală medie, dar gustul este extraordinar, dulce, picant floral. În amestec cu lămâia sunt cu adevărat o minune.

Să trecem însă la rețetă.

Pui la cuptor cu lămâie

Pui la cuptor cu lămâie

Pui la cuptor cu lămâie

  • Porții: 3
  • Dificultate: usor
  • Imprimare

Ingrediente

  • Pulpe de pui 3
  • Cartofi 600 g
  • Lămâi netratate 1
  • Usturoi 1 cățel mare
  • Ardei iute 1
  • Pătrunjel 1 legătură
  • Măsline preferate 60 g
  • Sare
  • Ulei de măsline 50 ml

Indicații

  1. Pârlește pulpele de pui la flacăra aragazului de resturile de pene. Taie-le în jumătate, ciocănele separate de pulpe superioare și pune-le într-un castron.
  2. Adaugă peste ele pătrunjelul tocat grosier, usturoiul feliuțe, coaja galbenă rasă și zeama de la lămâie, ardeiul iute tocat.
  3. Pune tot conținutul într-o pungă alimentară și amestecă bine. Pune-l în frigider pentru măcar o oră. Ideal e să faci asta cu mai multe ore înainte, chiar și 8-9 ore.
  4. Curăță cartofii și taie-i în bucăți egale de forma preferată. Nu-i lăsa la nivel de sferturi fiindcă nu se vor face. Ceva mai mic de atât e foarte bine. De exemplu jumătăți de sferturi.
  5. Pune cartofii într-o tavă. Amestecă-i bine cu uleiul de măsline și dă-le un praf de sare.
  6. Pune peste cartofi amestecul din pungă. Aranjează deasupra bucățile de carne, sărează-le și pe ele și dă la cuptor. Temperatura medie spre mare la cuptoarele clasice, 200 de grade static la cele noi. Timpul 50-60 de minute.
  7. În ultimul sfert de oră adăugați și măslinele.
  8. Pentru un parfum extraordinar puteți rade un strop de coajă de lămâie la servire.


Pui la cuptor cu lămâie

Despre calitatea puiului

Am ales în această privință să-ți ofer părerea unui specialist citând o mică parte dintr-un interviu realizat de Oana Botezatu.

”Pe grupurile de Facebook dedicate mamelor și în discuțiile lor se spune așa: „Mi-a zis pediatra că, decât să-i dau copilului carne de pui din comerț, mai bine îi dau porc, e mai puțin toxică”. Cum comentați, cât e adevărat și cât e fals în acest enunț?

Dumitru Drăgotoiu: Nu poate fi vorba despre prezența unor elemente toxice în carnea niciunui animal comercializată prin rețea de magazine autorizate să desfășoare o astfel de activitate. Pot spune doar că în privința cărnii celor două specii amintite de dumneavoastră, cea de pui conține mai puțină grăsime, iar în grăsimea de pasăre se găsește o proporție mai mare de acizi grași nesaturați, considerați mai benefici pentru organismul uman.

„Pui crescuți cu hormoni” și „pui tratați cu antibiotic” – acestea sunt temerile cele mai mari ale mamelor care aleg puiul pentru meniul lor, dar mai alea pentru cel al copiilor. Care e povestea acestor temeri? Ce e acela un pui crescut cu hormoni, cine și cum are acces la acești hormoni, dacă are?

Nu există pui crescuți cu hormoni

Dumitru Drăgotoiu: Nu există pui crescuți cu hormoni, nu știu cine ar putea avea acces la hormoni, dar știu sigur că nimeni nu-i folosește în Uniunea Europeană, și implicit în România, pentru a stimula creșterea puilor. De altfel, acest aspect se poate observa foarte simplu analizând structura nutrețurilor combinate care se utilizează în hrana puilor broiler (n. red. – pui de carne) crescuți în complexele industriale, așa-numita categorie de pui convențional.

În ceea ce privește antibioticele, acestea nu s-au folosit niciodată în scopul stimulării creșterii, ci numai în scop preventiv sau curativ. Ele se utilizează numai în fazele incipiente de creștere (până la maximum 4 săptămâni) și doar în dozele recomandate de medicul veterinar. Timpul de eliminare a reziduurilor rezultate din metabolizarea acestora este de 5-7 zile, iar sacrificarea se realizează după cel puțin 12-15 zile de la încetarea administrării antibioticelor. Deci este exclus orice fel de prejudiciu adus sănătății, deoarece aceste reguli se respectă cu strictețe de toți fermierii.

În ce măsură e mai periculos să cumperi pui de curte de la cineva pe care nu îl cunoști, față de o sursă din magazin? Ce teste și garanții primești în plus?

Nu pot spune că este vreun pericol în niciuna din cele două situații, atâta doar că, atunci când cumperi un produs din carne dintr-un magazin de profil, poți fi sigur că el a fost supus unor controale, astfel încât să nu reprezinte un pericol pentru sănătate, și n-ar fi pus în vânzare dacă s-ar fi identificat nereguli în această privință.” Oanabotezatu.ro

Dacă te interesează continuarea interviului te invit să-l citești pe pagina menționată mai sus.

Pui la cuptor cu lămâie

Pentru fanii înrăiți ai aripioarelor recomand rețeta de Aripioare la cuptor sau de Aripioare condimentate și cartofi zdrobiți la cuptor

Până atunci, vrei să mănânci bine? Pune mâna și gătește!

CategoriesCarne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *