Salata Caprese

Deși v-ați aștepta ca această salată simplă și foarte cunoscută să fie una de origine țărănească, istoria culinară italiană ne zice că nu e chiar așa.

Locul nașterii acestei salate e cert, autorul incert. Este exact ca în dreptul roman care zice într-unul dintre principii ”Mater semper certa est pater semper incertus est”, tradus în românește prin înjurătura de mamă către fiu ”Să te duci la dracu de bețiv cu taică-tu cine-o fi fost!”. Întorcându-ne la mâncare, locul nașterii este insula Capri. Dacă nu ați văzut-o, să mergeți să vă uitați!

Autorul este fie un zidar anonim care în cinstea Republicii Italiene a realizat un ”panino” cu mozzarella, roșii și busuioc înfățișând astfel culorile drapelului național, fie bucătarul hotelului Hotel Quisisana care a alcătuit un aperitiv în cinstea fondatorului mișcării futuriste Filippo Tommaso Marinetti, cetățean italian care considera pastele o mâncare prea grea pentru sistemul său digestiv.

Roșiile folosite în rețeta ”originală” ar trebui să fie din soiul ”inimă de bou”, le știți, alea mari, zaharoase și neregulate. Mozzarella se spune că ar trebui să fie din lapte de bivoliță. Posibil, pentru că în zona Napoli sunt ceva localități celebre pentru acest produs. Busuiocul e busuioc, doar că inițial se pare că a fost rucola.

Salata Caprese

Dacă de cele mai multe ori sunt ușor rigid, în cazul acesta consider că nici un impediment nu are dreptul să stea între voi și salata voastră Caprese.

Concluzionez: roșiile să fie bune, dulci, aromate, fără multe semințe. Mozzarella să fie de firmă bună. Sper că înțelegeți că atunci când spun mozzarella mă refer la cea în lichid, nu la cea sub formă de baton care e un produs ”inovator” doar pentru ”industria” pizzei. Dacă nu vă place busuiocul, deși aici are mare rost, se poate și rucola. Uleiul e musai să fie de măsline și excepțional, nu însă musai Made in Italy.

Salata Caprese

  • Porții: 2
  • Dificultate: ușor
  • Listare

Ingrediente

Pentru fiecare porție

1 ”bilă” de mozzarella

1 roșie medie

5-6 frunze de busuioc

1 lingură de ulei de măsline extravirgin

sare grunjoasă de mare

opț. cremă de oțet balsamic

Indicații

  1. Tăiați mozarella și roșiile felii și așezațile felii alternative, în linie, cerc, coloană, în ce formă aveți chef.
  2. Puneți deasupra busuioc, sare, ulei de măsline, cremă de oțet balsamic dacă vreți și aveți.
  3. Musai să aveți pe masă niște pâine bună prăjită un pic pe grill și stropită cu câteva picături de ulei de măsline.

Salata Caprese

Știu, e o rețetă care cere timp, dar vă rog să vi-l faceți, că merită!

Pentru că am avut ”Burrata”, adică forma supremă de mozzarella, la mine arată altfel. Vânați burrata când o vedeți în supermarket. Vă promit că o să vă placă foarte mult. Eu am găsit-o cu 10 lei bucata și ajunge pentru un aperitiv/cină frugală în doi.

Ce e burrata?

”Burrata e o specialitate de brânză puglieză apărută destul de recent. E un săculeț din mozzarella umplut cu smântână grasă, untoasă, amestecată cu bucăți mici de mozzarella.”

Adi Hădean

Doamne, de când vreau să-l citez la o rețetă italiană! Glumesc! I love him!

CategoriesAperitiv Salate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *