T

Tortellini in brodo/Supă din găină de țară

Tortellini in brodo/Supă din găină de țară

Tortellini in brodo/Supă din găină de țară.

Crăciunul fără supă nu există. Cel puțin la Bologna. În fapt, pentru extrem de multe familii italiene tortellini in brodo reprezintă rețeta simbol a sărbătoririi Nașterii Domnului.

Tortellini sunt acele paste umplute și răsucite într-o formă deosebit de atractivă, asemănătoare unui buric elegant de fată. Îi găsiți umpluți cu tot felul de bunătăți și se pot servi în forme foarte diverse, dar în acest caz lucrurile sunt clare, scrise în piatră, bătute în stâncă, sculptate în marmură.

7 decembrie 1974 Frăția Tortellinilor și Academia Culinară Italiană depun la Camera de comerț, industrie, artizanat și agricultură din Bologna rețeta tortellinilor pentru supă. Aceasta prevede umplerea unei foi de paste din făină și ou, de grosime 6/10 mm cu un amestec de cotlet de porc, prosciutto crudo, mortadella di Bologna, Parmigiano-Reggiano, ou și nucșoară. Aceștia vor fi serviți în buna tradiție bologneză doar într-o supă bună de găină sau cocoș.

Tot tradiția bologneză zice că latura pătratului de aluat din care se formează ”tortellinu’” trebuie să fie de 3, maxim 4 centimetri.

Ce am să schimb la această rețetă va fi doar umplutura. Aceasta încearcă să urmărească un gust pe care l-am descoperit întâmplător, dar l-am regăsit într-o rețetă din întreg spațiul Imperiului Austro-Ungar și anume combinația de gust dintre supa de găină și pateul din ficat de pasăre.

Dacă nu mă credeți, încercați o dată să mâncați supă însoțită de o felie de pâine cu pateu bun.

Tortellini in brodo/Supă din găină de țară

Tortellini in brodo

  • Porții: 4-6
  • Dificultate: dficil
  • Imprimare

Ingrediente

1 kg găină sau piese de găină pentru supă

2 morcovi medii (160g)

2 cepe medii (150g)

1 rădăcină pătrunjel (80 g)

1 bucată de rădăcină de țelină (100 g)

câteva boabe de piper

Pentru tortellini

1 ou

100 grame făină

100 grame pateu de casă sau de calitate premium 50 grame de parmezan ras

Indicații

  1. Grijiți găina de tulei cu ajutorul flăcării de la argaz. Desfaceți-o în bucăți: aripi, pulpe, spate, piepți
  2. Puneți-o în 3 litri de apă rece  cu 3 lingurițe de sare și lăsați să dea în clocot la foc mediu. Adunați spuma care se formează. Când e limpede și nu mai apare spumă, mutați oala pe ochiul cel mai mic la flacăra cea mai mică și lăsați-o să clocotească ușor 2 ore. Suprafața aproape nu se va mișca.
  3. Adăugați legumele și boabele de piper și mai lăsați pe același foc o oră. Dați la o parte și strecurați zeama de carne și legume în altă oală.

Tortellini

  1. Realizați o foaie de paste dintr-un ou, așa cum v-am povestit aici. Pe scurt, amestecați oul în făina cernută și frământați 10 minute până se dezlipește de degete iar aluatul e tare, elastic și fin la suprafață. Întindeți foaie subțire cu ajutorul mașinii de paste sau cu sucitorul.
  2. Tăiați pătrate cu latura de 4 cm (o să fie chin la rulat!) sau 6 cm(o să vă judece statul italian!)
  3. Puneți pe ficare pătrat o jumătate de linguriță de pateu la temperatura camerei frecat cu parmezanul ras fin.
  4. Împăturiți un triunghi din fiecare și sigilați bine laturile.
  5. Puneți fiecare triunghi pe degetul mic cu vârful în sus. Îndoiți în jumătate începând de jos. Uniți colțurile pe cealaltă parte a degetului ca un ineluș și lipiți-le bine.
  6. Fierbeți tortellini 3 minute în supă de fiecare dată când serviți, restul păstrați la frigider în cutie închisă. 3 zile țin.

Dacă vi se pare greu, dar vreți să încercați gustul, lăsați pasta la stadiul de triunghi bine sigilat.

Tortellini un simbol al Italiei

Legenda spune că un hangiu din Castelfranco Emilia ar fi inventat tortellini. A zărit pe gaura cheii o clientă deosebit de frumoasă când se dezbrăca. Buricul acesteia l-a vrăjit peste măsură. Căzut în mare tulburare l-ar fi imitat în forma acestor paste. Așa sau altfel, forma acestor paste are într-adevăr o mare eleganță.

Cum spuneam și în altă postare, turiști din întreaga lume se programează cu luni înainte la cursuri de realizare a pastelor proaspete în Italia. E meritul unei țări care deși are parte de atracții turistice fizice, reușește cu pasiune să facă din felurile țărănești simple care îi aparțin, patrimoniu cultural al umanității.

Rețeta unei alte supe italiene celebre, legată și ea de tradiția sărbătorilor o găsești AICI. E mai ușor de făcut, dar deși crezi că o cunoști, are un ingredient care la varianta românească nu se folosește.

Eu ce să zic?

Mno, asta fu, arrivederci și sanatati!

  1. Pingback:Supa cu zdrențe originală/Stracciatella alla romana - Costin Bărbuț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *