Tagliatelle al vino

Tagliatelle al vino.

Cu felul ăsta de paste m-am întâlnit pentru prima dată la Filiberto în Timișoara, restaurantul italian în care mi-am făcut practica de bucătar. Aveau și au un mare succes la public și le recomand cu căldură mai ales în perioadele în care aveți ceva cârnat proaspăt de bună calitate și fără mult usturoi. De ce spun asta?

Cârnații italienești sunt de foarte multe feluri, dar sub această denumire găsim de cele mai multe ori un cârnat proaspăt condimentat cu sare, piper și semințe de fenicul. Gustul proaspăt al acestora din urmă le dă amprenta specifică și inedită.

Cum nu o să vă întâlniți foarte des în România cu varianta originală, vă recomand să adăugați la trusa de bucătar pasionat de bucătăria italiană și semințele de fenicul. Le găsiți la orice magazin decent de condimente, deseori la raftul supermarket-urilor și cu siguranță în farmaciile naturiste, datorită proprietăților curative ale acestor semințe.

Tagliatelle al vino

Tagliatelle al vino

  • Porții: 2
  • Dificultate: ușor
  • Imprimare

Ingrediente

160 gr tagliatelle

200 gr carne din cârnat proaspăt

200 ml vin roșu-negru

2 linguri smântână de gătit

ulei de măsline

sare și piper

Indicații

  1. Scoateți carnea din maț pe bucățele, direct în tigaie, ca în imaginea de mai jos. Adăugați un pic de ulei de măsline ca să se prăjească un strop pe margini chifteluțele în miniatură. Nu trebuie să le faceți bile. Lăsați cum iese. Puneți la foc mediu și mai rostogoliți-le până când sunt ușor brune pe toate părțile.
  2. Puneți pastele la fiert în apă clocotită cu sare conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Dacă sunt paste uscate, acesta este 6 sau 8 minute, timp suficient pentru realizarea sosului. Dacă faceți cu paste proaspete, faceți mai întâi sosul.
  3. Când chifteluțele sunt brune adăugați vinul și țineți pe foc până când alcoolul se evaporă și rămâne mai puțin de jumătate de lichid. 5 minute mai mult sau mai puțin.
  4. Adăugați smântâna, dați focul foarte mic și amestecați până sosul devine omogen. Reglați de sare și adăugați un strop de piper proaspăt măcinat.
  5. Când pastele mai au un minut din timpul indicat, scurgeți-le de apă și amestecați-le în sos foarte bine. Mișcarea de aruncare pe care o vedeți la bucătarii profesioniști asigură o cremozitate deosebită. Învățați-o! Puneți în farfurie pastele de culoare mov sau roz în funcție de culoarea vinului

Cum să le faci fără cârnat din Italia

O să întâlniți această rețetă și cu ceapă. Adică, înainte de a pune carnea de cârnat se călește ușor ceapă tocată fin. Eu am zis fără dintr-un motiv anume. Cârnat proaspăt fără pic de usturoi în România e greu de găsit, dacă nu imposibil. Eu cred că gustul de usturoi de pe fundal e suficient. Nu mai e nevoie și de ceapă.

O să întrebați de ce nu direct carne tocată amestecată cu sare, piper și semințe de fenicul. Întradevăr, în restaurantele italiene din afara Peninsulei așa se face.

Carnea din cârnat stă o vreme în acel maț, astfel încât aromele se răspândesc altfel. Consistența este și ea alta pentru că la cârnați carnea se frământă îndelung și temeinic. În restaurant, carnea aceasta se pregătește din timp și se frământă bine cu condimentele apoi se pune în vas închis ermetic și cu data de ”fabricație” notată pe ea. Astfel bucătarii se asigură că au un produs care imită foarte bine materia primă originală foarte greu de importat și păstrat fiind vorba despre un produs proaspăt.

Acasă nu e cazul când gătim în cantitate mică. Dacă vorbim de mai mult de patru porții de Tagliatelle al vino, eu zic că merită să încercați. Din jumătate de kilogram de carne la care adăugați sare și piper după gust, dar și o linguriță de semințe de fenicul, obțineți patru-cinci porții generoase.

Altă rețetă pe care ți-o recomand călduros o găsești AICI. Ingredientele le găsești în orice supermarket.

Mno, asta fu, arrivederci și sanatati!

  1. Pingback:Tagliatelle cu hribi/Tagliatelle ai funghi porcini - Costin Bărbuț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *