Z

Zeppole alla ricotta/Gogoșele cu urdă

Zeppole alla ricotta/Gogoșele cu urdă

Zeppole alla ricotta/Gogoșele cu urdă se fac conform tradiției în perioada Carnavalului de la Veneția. Sunt fragede, ușoare, aromate, parfumate cu lămâie sau portocală. Se fac simple, umplute cu cremă de ciocolată sau vanilie sau ca cele de astăzi. Da, nu săriți pe mine, de obicei se fac rotunde, dar pentru că am ales să le umplu cu ricotta, experiența îmi spune că, în absența unui termometru pentru ulei, o să-mi scrieți că sunt crude la mijloc sau arse la suprafață.

Aceste Zeppole alla ricotta sunt diferite de Zeppole-le di San Giuseppe prin formă și compoziție. Cele din urmă sunt în fapt niște minunate choux-uri prăjite umplute și acoperite cu tot felul de creme. Să revenim însă la gogoșelele noastre cu urdă.

Dulciuri de Carnaval

Alături de fritelle, castagnole, chiacchere despre care puteți citi AICI, fac deliciul participanților la Carnevale di Venezia. Fierbinți, acoperite cu zahăr, ușoare, pufoase, sunt perfect potrivite pentru o sărbătoare care își deschide porțile în zilele reci de februarie.

Ricotta și urda sunt același lucru, dar, vă vine să râdeți sau nu, o să găsiți mai ușor ”ricotta” în aproape orice supermarket. Spuneți-i cum vă place, dar aveți grijă ca brânza să nu fie nici excesiv de uscată, nici foarte plină de zer.

Zeppole alla ricotta/Gogoșele cu urdă

Zeppole alla ricotta/Gogoșele cu urdă

 • Porții: 8
 • Dificultate: usor
 • Imprimare

Ingrediente

 • Ricotta de vacă 250 g
 • Ou 1
 • Făină 270 g + 50 g pentru planșetă
 • Zahăr 130 g
 • Praf de copt 8 g
 • Răzătură de la o lămâie sau portocală BIO
 • Ulei de floarea soarelui pentru prăjit 500 ml
 • Zahăr tos pentru presărat
 • Sare un praf

Indicații

 1. Freacă zahărul cu ricotta(urda) până devine o cremă.
 2. Adaugă oul și răzătura de lămâie(portocală) și amestecă bine.
 3. Încorporează lingură cu lingură făina cu praful de copt și amestecă bine.
 4. Când aluatul a încorporat făina răstoarnă-l pe o planșetă presărată cu făină. Frământă 3-4 minute, ajută-te de un pic de făină și obține un aluat moale și omogen.
 5. Taie bucățele din aluat de aproximativ 7-8 grame, rulează-le în formă de șnur nu foarte subțire și adună capetele unul peste altul.
 6. Frige gogoșelele cu ricotta într-o cratiță cu ulei la temperatura de 170 gr. Celsius. Când introduci în ulei coada unei linguri de lemn și face mici bule imediat, temperatura e corectă.
 7. Frige-le în tranșe mici, nu aglomera, pe ambele părți până capătă o culoare rumenie de gogoașă.
 8. Scoate-le cu o sită și presară-le imediat cu zahăr tos din abundență.


Zeppole alla ricotta/Gogoșele cu urdă

Zeppole alla ricotta/Gogoșele cu urdă

Eu am ales Ricotta de Lactitalia fiindcă e cu adevărat gustoasă iar prețul este imbatabil. Nu sunt singurul. Cofetăriile cu produse artizanale din zonă folosesc și ele același furnizor.

Zeppole-le alla ricotta se fac foarte repede, nu au timpi de așteptare și acesta este motivul principal pentru care se prepară foarte des în Italia. Sunt o declarație de dragoste continuă de la bunică la nepoți într-o Italie care mănâncă, ușor, simplu și aromat. Parfumul de lămâie sau portocală e cuceritor și te duce cu gândul la vacanță, sărbătoare și ”Dolce far niente”. Dacă îți plac deserturile cu arome de citrice poți încerca:

Biscuiți cu portocale/Biscotti all’arancia

Biscuiți cu portocale

Tiramisu cu cremă de portocale

Panna Cotta cu lămâie și portocale roșii

Panna Cotta cu lamaie

De final, ce să-ți mai spun? Vrei să mănânci bine? Pune mâna și gătește!

CategoriesFără categorie
 1. Pingback:Orez cu lapte și ciocolată albă - Costin Bărbuț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.