S

Salată boeuf ”Tonnata”

Salata boeuf ”Tonnata”

Salată boeuf ”Tonnata”

Ai gustat sau măcar ai văzut pe meniurile restaurantelor Vittelo Tonnato. Rețeta are la bază mușchi de vită gătit la temperatură mică în cuptor sau sous vide. Carnea se lasă ulterior să se răcească și se taie în felii extrem de subțiri. Deasupra se pune sosul ”tonnato”. Acesta e un amestec de maioneză cu lămâie, anșoa, ton în conservă și capere. Sunt pasate și reduse la consistența unei maioneze curgătoare.

Sosul ”Tonnato”

Poate să-ți sune ție oricât de ciudat. Rezultatul e unul fantastic și nu ține de gust. Nu cunosc persoană care să fi gustat acest amestec de vită cu sos tonnato și să nu-l fi iubit. Acasă e un pic mai greu de făcut din câteva motive. Unul este că pentru subțirimea ideală a feliilor de vită ai nevoie de un feliator. Al doilea e numărul mare de porții pe care le obții. Dacă nu ai un Revelion uriaș sau o nuntă nu prea merge. Al treilea nu poți să spui nevestei: ”Fă-mi un mușchi, tonnato”. Am încercat eu și am auzit printre țiuiturile urechii: ”Tonnată e mă-ta!”.

Pe de altă parte, dacă ești dispus să faci o ”salatădeboeuf”, sosul e floare la ureche. E aceeași combinație de vită cu sosul sus-numit. Mai mult, atât în Piemont, cât și în Italia de sud se pregătește salată ”a la russe” cu acest sos. În partea de nord se mănâncă drept aperitiv. În sud este deseori garnitură la preparate din pește.

Să nu te înspăimânte faptul că sosul e mai lichid decât maioneza. Așa este el, dar e fantastic.

Salata boeuf ”Tonnata”

Salată boeuf ”Tonnata” din ciorbă de perișoare

Supa de vită care rezultă de la această fierbere este bază pentru multe mâncăruri. De altfel, eu am obținut Salată boeuf ”Tonnata” din ciorbă de perișoare. Am vrut să fac supa de vită de la baza ei. Nu am găsit os, dar am găsit un rasol frumos. Aceeași supă o faci și pentru ciorba de burtă. Supa de vită cu tăiței sau găluște e o nebunie și ea. Mulți o preferă celei de pui sau găină.

Una peste alta, orice ai face vei obține pe lângă Salată boeuf ”Tonnata” și un alt fel de mâncare. Poți și să împarți cantitatea de legume și carne în două și să faci din jumătate ”salată di biof” clasică.

Haide să trecem la minunata rețetă!

Salată boeuf ”Tonnata”

Salata boeuf ”Tonnata”

  • Porții: 4-6
  • Dificultate: usor
  • Imprimare

Ingrediente

  • Rasol de vită 1 bucată aprox. 700 g
  • Morcovi 3 mari
  • Cartofi 3 mari
  • Țelină ½ medie
  • Mazăre congelată sau proaspătă 500 g
  • Castraveciori în oțet 9 bucăți
  • Ton în ulei conservă mică – 80 g
  • Anșoa în ulei 3 fileuri
  • Capere 7-8 bucăți
  • Maioneză 200 ml
  • Piper
  • Sare

Indicații

  1. Pune la fiert rasolul în 4 l de apă rece cu o linguriță de sare la foc mare.
  2. Înainte de a da apa în clocot, strânge cu o spumieră spuma care se formează la suprafața apei. Fă asta până nu mai e deloc, iar zeama e limpede.
  3. Mută cratița pe cel mai mic foc și lasă la fiert încă 2 ore și jumătate.
  4. Curăță și spală bine morcovii și țelina.
  5. Pune cartofii la fiert în coajă. Din momentul în care fierbe apa, socotește 35 de minute.
  6. Fierbe mazărea conform indicațiilor de pe ambalaj. Când e gata scurge-o de apă și păstreaz-o acoperită.
  7. Pune în vasul unui blender vertical maioneza, tonul scurs de ulei, fileurile de anșoa și caperele. Pasează cu blender-ul până devine totul o cremă fină. Dă-o la frigider.
  8. Cu o jumătate de oră înainte de gătirea completă a cărnii, adaugă morcovii și țelina.
  9. Când s-au fiert cartofii, lasă-i la răcit 20 de minute, curăță-i de coajă și toacă-i cuburi de aproximativ un centimetru.
  10. Când s-a fiert carnea și legumele, lasă-le la răcit un sfert de oră și toacă-le cuburi de aproximativ 1 centimetru.
  11. Amestecă totul într-un vas și servește.


Salată boeuf ”Tonnata”

Morcovii și țelina le-am fiert împreună cu bucata de carne. Astfel, și supa, și legumele și carnea au un gust mai bun. Pe de altă parte, cartofii sunt mult mai buni fierți în coajă. Din acest motiv i-am pregătit separat. Nu are rost să-ți faci griji cu privire la ingrediente. Anșoa și capere găsești în orice supermarket. Caperele nu se strică dacă le ții  pe urmă în frigider. O să le folosești la paste și sosuri extraordinare.

Salata boeuf ”Tonnata”

Dacă ești unul dintre pasionații de Spaghete alla Puttanesca o să ai nevoie și de capere și de anșoa. Acesta din urmă este principala sursă de Umami din bucătăria mediteraneeană. Ca să te lămurești mai bine ce e cu el am scris un articol lămuritor AICI. O rețetă cu anșoa care a avut și are mare succes pe acest blog este cea de Ouă umplute ”alla greca”.

Cam asta e. De final ce să-ți mai spun? Vrei să mănânci bine? Pune mâna și gătește!

CategoriesAperitiv Carne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.